PARAMARIBO, 24 mei – Luie ambtenaren zijn een ware plaag voor lokale overheden. Districtscommissaris Ingrid Karta – Bink van Commewijne heeft er de buik vol van. Menig project stagneert omdat ambtenaren of niet of heel even aan het werk verschijnen. “De zeven-even mentaliteit (Het werk bij de overheid begint om zeven uur ’s morgens, red.) geeft grote problemen”, aldus Karta – Bink.

Vooral in gebieden waar veel handwerk moet worden verricht, laten de ambtenaren het afweten. Ze melden zich bij bosjes ziek. Met de regelmat van de klok worden doktersverklaringen afgegeven. De mensen zijn zogenaamd te ziek om hun loon te verdienen. “Dezelfde ambtenaar zien we dan op het veld als bus- of taxichauffeur of als vakman”, zegt Karta – Bink. En zoals het bij de overheid gaat, kan dit ongestraft en ongestoord. Zo er sancties zijn, worden die niet toegepast.

Het loon wordt dan elke maand opgestreken zonder prestatieplicht. In de betaalde tijd kan dan elders nog meer inkomen worden vergaard. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling spreekt er schande van. Als directe baas van de districtsambtenaar, vindt hij een mentale omslag op zijn plaats. “Als je kijkt naar onze potentie als land, zouden we veel verder moeten zijn. Maar dan speelt het probleem van plichtsbesef.” Maar wie doet er nou echt iets aan?

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.