Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Luchtverkeersleiding kampt met personeelstekort en uitblijvende opleidingen

Luchtverkeersleiding kampt met personeelstekort en uitblijvende opleidingen

Het incident van vorige week vrijdag, toen regionale vluchten niet konden landen op de J.A. Pengel Airport, kon ontstaan vanwege een bijna structureel personeelstekort bij de luchtverkeersleiding.

Shareef Saboerali als vertegenwoordiger van de Luchtvaartdienst en een delegatie van de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) gaven daar vanmorgen uitleg over bij radio ABC.

De luchthaven heeft al jaren vaak te maken met stremmingen bij het vliegverkeer, omdat er vele malen geen bevoegd personeel is dat de verkeerstoren kan bemannen.

Van de 50 luchtverkeersleiders die inzetbaar zouden moeten zijn, beschikt de luchtverkeersleiding over slechts 16 bevoegde krachten. Per shift moeten twee bevoegde verkeersleiders aanwezig zijn.

Deze situatie speelt al jaren, ondanks het feit dat hier vele malen over aan de bel is getrokken. Hierdoor ligt bijzonder veel druk bij de verkeersleiders, die bijvoorbeeld niet eens verlof kunnen opnemen zonder dat hiermee de dienstuitvoering in gevaar komt.

Vorige week vrijdag kon de ingeroosterde luchtverkeersleider wegens ziekte het werk niet uitvoeren, waardoor vluchten op de Pengel Airport niet konden landen. Er werd een voormalige luchtverkeersleider, die volgens de SATCA-delegatie al drie jaren gepensioneerd is ingezet, om de stremming op te heffen.

Volgens de SATCA is dit een ongewenste en onveilige situatie, onder andere omdat de ingezette persoon niet bevoegd was in de verkeerstoren te werken. Luchtverkeersleiders die langere tijd niet actief zijn, verliezen namelijk na 6 maanden hun brevet.

Ook de bijscholing is volgens de SATCA een probleem: volgens internationale regels moeten luchtverkeersleiders elke 6 maanden bijgeschoold worden. De laatste opfriscursus was echter een jaar of 6 geleden.

Luchtverkeersleiders zijn verantwoordelijk voor vliegtuigen die opstijgen van en landen op de luchthaven, maar ook voor de 40 tot 100 vliegtuigen die 24 uren per dag over Suriname vliegen naar diverse bestemmingen.

Volgens Shareef Saboerali zijn er nu al 16 personen geslaagd voor het theoretische gedeelte van de luchtverkeersopleiding. Deze personen moeten nog een praktisch traject afleggen vóór zij ingezet kunnen worden als zelfstandig werkend luchtverkeersleider.