PARAMARIBO, 3 okt – De atmosfeer boven Paramaribo wordt binnenkort minder giftig. Het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, wil in ijl tempo verbeteringen aanbrengen. De kwikdamp uit de goudverwerkingsindustrie zal worden onderdrukt. “We gaan een systeem opzetten, waardoor veel minder kwikdamp ontsnapt”, zegt ATM-topfunctionaris John Courtar.

Dat zal in samenwerking gebeuren met juweliersbedrijven. Volgens metingen van ATM zelf bevat de lucht boven de hoofdstad wel driemaal meer kwikdamp dan de internationale norm. “Dit is wel zorgwekkend, maar we zullen de zaak gezond maken, samen met de bedrijven”, zegt Courtar tegenover de Ware Tijd. De kwikuitstoot bij de bedrijven zal regelmatig worden gemeten. De resultaten worden dan bijgehouden in een databank.

Het vaststellen van de hoeveelheden kwikdamp enkele jaren terug moet ergens het alarm hebben doen overgaan. Er zijn sindsdien geen vergunningen meer verstrekt voor het verwerken van goud. De illegaliteit wordt enigszins ingedamd door de buurten zelf. Het zijn vaker burgers die de autoriteiten alarmeren. Paramaribo telt ruim zeventig goudverwerkende bedrijven. De aanwas nam alleen maar toe, sinds de uitbraak van de nieuwe goudkoorts in het binnenland.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.