PARAMARIBO, 22 sep – Het lot van psychiatrische patiënten grenst in Suriname eerder dan niet aan het beestachtige. Dit stelt psycholoog en universiteitsdocent Harry Mungra. Het hanteren van overmatig geweld is geen uitzondering in het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS. Directeur Dayasankar Mathoera ontkent niet onvoorwaardelijk.

Geweld komt alleen in echte noodgevallen voor. “Patiënten worden overrompeld door broeders en zusters wanneer ze weigeren ingespoten te worden. Dat is normaal in de psychiatrie”, zegt Mathoera tegenover de Ware Tijd. Enkele jaren terug zijn wel gevallen gerapporteerd. Daar is kordaat tegen opgetreden. De schuldigen moesten weg. Volgens Mungra gaat het veel verder. Patiënten worden in hun urine of ontlasting gelaten.

Medicijnen worden niet op tijd toegediend en de hygiëne laat veel te wensen over. Patiënten in isolatiecellen krijgen weinig of niets te consumeren. “Er moet echt een organisatie opstaan, die voor deze mensen opkomt. De mensonterende behandeling van het PCS kan niet langer worden voortgezet”, zegt Mungra. Meer controle van buitenaf is meer dan geboden. Traditioneel gaat de psychiatrie in Suriname zijn gangetje.

Eng is vooral de houding van het management. “Het kan voorkomen dat een persoon in zijn plas ligt, maar dan wordt die direct schoongemaakt. Misschien vinden er echter taferelen plaats die het daglicht schuwen en we krijgen hier geen rapportage van”, zegt Mathoera doodleuk. Een burger maakt in een verslag ook melding van misstanden. Zo wordt gemeld dat elf mannen in één emmer moeten poepen en plassen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.