PARAMARIBO, 23 jun – De claim van de vakbeweging om compensatie van inflatie is niet helemaal terecht. Dit stelt de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. De loontrekkers zijn in elk geval deels reeds gecompenseerd. In 2010 kregen de arbeiders al meer dan het verlies aan koopkracht toen. Het verschil zou nu verrekend moeten worden bij het willen compenseren van de inflatie.

Het gaat nu dus om de inflatie van het afgelopen jaar. Maar vakbonden bij onder meer het bankwezen eisen volledige compensatie. “Aangezien vele werkgevers van oordeel zijn dat de inflatie over 2011 deels reeds is opgevangen door de in 2010 toegekende looncorrecties voor het jaar 2011 pleiten zij voor een correctie die het gemiddeld inflatiecijfer over 2011 tot heden niet te boven gaat”, stelt de VSB. Bovendien zijn er wat positieve ontwikkelingen.

Dalende prijzen voor brandstof en een dalende eurokoers leiden tot lagere prijzen bij de pompstations en in de winkels. Er zijn ook gewone economische argumenten voor het afzien van onredelijke looneisen. “Het aantrekken van duurzame en productieve investeringen moet alle prioriteit genieten en potentiële investeerders moeten kunnen rekenen op een investeringsklimaat dat voorspelbaarheid uitstraalt, maar evenzeer rust op het vlak van arbeidsverhoudingen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.