Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Lieveld: Visserij een belangrijke hernieuwbare hulpbron

Lieveld: Visserij een belangrijke hernieuwbare hulpbron

De visserijsector is in tegenstelling tot goud en aardolie een hernieuwbare hulpbron en heeft een belangrijke bijdrage aan de nationale economie.

Naar schatting is dat, samen met veeteelt en landbouw, 5% van de nationale economie. Dit zegt Rene Lieveld, onderdirecteur Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

“Wij moeten dat koesteren. Juist omdat het hernieuwbaar is moet je ervoor zorgen dat je het constant duurzaam ontwikkelt, waardoor je ten eeuwige dage gebruik kan maken van visserij als natuurlijke hulpbron. En dat is het verschil met andere hulpbronnen: je gaat er altijd gebruik van kunnen maken als je het goed beheert, in tegenstelling tot de andere hulpbronnen. Deze raakt nooit op als je het goed en duurzaam beheert,” benadrukt Lieveld.

Volgens de Visserij-onderdirecteur is de officiële capaciteitsuitbreiding van de ijsmachine van de Centrale van Visserijhavens in Suriname (Cevihas), de vorige maand, één van de maatregelen die kan bijdragen tot een goed beheer van visserij als natuurlijke hulpbron. Door de ijsproductie te verhogen kan Cevihas garanderen dat de visserijactiviteit op optimale wijze kan plaatsvinden.

“De vraag naar ijs was enorm groot, waardoor wij genoodzaakt waren uit te breiden van 40 ton naar 80 ton. Dit betekent een hele verlichting in de visserijsector,” heeft Cevihas-directeur Benz Abas laten weten.

Het nieuw systeem stelt Cevihas in staat om het ijs rechtstreeks in de boten te krijgen door middels van sleuven. Van de vissers zijn tot nu toe uitsluitend positieve reacties ontvangen. Behalve dat ze niet meer met manden hoeven te sjouwen, kunnen ze nu ook sneller worden geholpen zodat ze ook eerder naar zee kunnen terugkeren.

Met de uitbreiding kunnen de stakeholders – de vangstmaatschappijen, de visverwerkers – beter gefaciliteerd kunnen worden. Ook kan er voortaan meer geëxporteerd worden. Het gaat voornamelijk om vrij dure vis zoals Tuna en Red Snapper.

“Je vergroot je volume, de service wordt veel beter, je hoeft niet dagen te wachten op ijs. En dat is goed voor de sector. Deze investering zal zichzelf 100% terugverdienen,” verzekert Ruud Soerodimedjo, president-directeur van Cevihas.

De uitbreiding heeft ongeveer USD 650.000 gekost.