Straatverlichting verandert gemeenschappen van insecten en andere ongewervelden.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Exeter uit Groot Brittannië in de laatste editie van het tijdschrift Biology Letters.

De studie laat zien dat de balans tussen de verschillende soorten die samenleven heel anders wordt door lichtvervuiling.

Het onderzoeksteam voerde dit onderzoek uit in het stadje Helston. Ze plaatsten valkuilen direct onder en tussen 35 meter van elkaar staande straatverlichting. Hierdoor konden ze niet alleen het verschil tussen dag en nacht zien, maar ook het verschil tussen plaatsen direct onder en verder weg van de verlichting.

De biologen verzamelden zo zestig verschillende soorten en een totaal van 1194 ongewervelden. Ze ontdekten dat er beduidend meer beestjes onder de lantarenpalen leefden – zowel in het licht als het donker – en die bleken ook nog eens vaker rovers en aaseters te zijn.

Dat laatste wijst op een verstoring in het lokale ecosysteem met onbekende gevolgen voor de lange termijn.

Licht heeft dus niet alleen op vliegende insecten veel invloed, maar ook op ongewervelden op de grond, iets wat nog niet eerder onderzocht was. Veel voorkomende jagers en aaseters waren bijvoorbeeld hooiwagens, loopkevers, mieren en pissebedden.

Recent onderzoek laat zien dat de hoeveelheid kunstlicht met zo’n zes procent per jaar groeit, waardoor de natuurlijke leefomgeving van veel planten en dieren steeds sneller verdwijnt met onbekende gevolgen.

Kunstlicht heeft veel invloed op de wereld om ons heen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.