Mogelijk zal begin volgende week sprake zijn van een daling van de pompprijs bij Suritex/Texaco. Sirjodenie Jankie, ondervoorzitter van de Surinaamse Servicestations Exploitantenbond (SSEB), zegt dat het zal gaan om een lichte daling die vanaf maandag te merken zal zijn bij de Texaco-pompen. De hoogste prijs van SRD 5.32 staat momenteel voor Super Unleaded genoteerd bij zowel Suritex als Sol. Internationaal blijft de situatie nog kritiek, waardoor er sprake is van een hoge olieprijs. De vorige week daalde de prijs voor een vat ruwe olie, vanwege een onverwachte toename in de olievoorraden.

‘Een stijging in de pompprijs brengt voor de pomphouder extra kosten met zich mee, die vrijwel nergens te verhalen zijn’, zegt de SSEB-topper. ‘De stijging heeft ook als direct gevolg een daling van omzetten, omdat er minder verkocht wordt bij de pomp. De vakantieperiode, waar er een verminderde activiteit is, zet daar nog een schep bovenop.’

Volgens Jankie is het voor de pomphouders moeilijk te bezuinigen. ‘Er is al behoorlijk wat geknibbeld in de kosten om bedrijven draaiende te houden. Naast de hoge pompprijs vormt ook het grote aantal vergunningen dat door Handel en Industrie vertrekt wordt, een bezwaar’, zegt Jankie. ‘Het lastige is dat de overheid bij de verstrekking van vergunningen geen rekening houdt met de spreiding. Servicestations verrijzen als paddenstoelen uit de grond en zitten vanwege het ontbreken van spreiding, haast op elkaar. De SSEB heeft HI tevergeefs hierop gewezen.’ Jankie zegt dat dit een serieus probleem is voor de pomphouders. De SSEB pleit voor inspraak in het vergunningenbeleid van de overheid. Die inbreng had de bond een paar jaar geleden al.

Dagblad Suriname - Dagblad Suriname - Suriname's Populairste Krant

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.