Lezing over Slavenschip Leusden bij Vereniging Ons Suriname

In het kielzog van de serie De Slavernij -nu bijna een jaar geleden- organiseerde debatcentrum De Rode Hoed in samenwerking met de NTR een debat met als thema: “Hoe schrijf je zwarte geschiedenis met overwegend witte bronnen?” Tijdens het debat werd de eurocentrische kijk op de slavernijgeschiedenis door verschillende sprekers uit de zwarte gemeenschap gehekeld met voorbeelden van diverse onjuiste beweringen uit de serie.

Buitendien is het verhaal van de tijger niet het verhaal van de jager, werd er betoogd. Echter bleek eens te meer dat (gezaghebbende) vertegenwoordigers van Nederlandse academische instituten het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden het liefst ontkennen of bagatelliseren. Prof. den Heijer, die in zijn oratie (in navolging van prof. Piet Emmer) min of meer had gesteld dat The Middle Passage een luxe zeecruise voor de tot slaaf gemaakten was voegde er nog een schepje bovenop: het ging om niets meer dan ‘witte wetenschap’ en de rest was ‘zwarte emotionaliteit’.

Mede ingegeven door 150 jaar herdenking van de afschaffing van de slavernij in 2013 zal Vereniging Ons Suriname onder de provocatieve noemer ‘Witte wetenschap, Zwarte emotionaliteit’ een serie lezingen, films en debatten organiseren. Het doel is om zoals één van de initiatiefnemers het stelde te geraken van het adagium ‘we ARE weak and poor because we were colonized’ naar ‘we WERE colonized because we were weak and poor’. Op zondag 28 oktober is er een lezing over Het Slavenschip Leusden door Dr. Leo Balai.

Lezing over het Slavenschip Leusden
Aanvang: 15.00 uur
Co-referent: Dr. Guno Jones, senior onderzoeker aan de VU, Amsterdam
Ivette Forster interviewt Leo Balai en Guno Jones
Optreden van Claudio Benito (flamenco guitaar)

Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
1093 SK Amsterdam

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.