Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Lezing over oorzaken, motieven en gevolgen stopzetting immigratie Brits-Indische contractarbeiders naar Suriname

Lezing over oorzaken, motieven en gevolgen stopzetting immigratie Brits-Indische contractarbeiders naar Suriname

Op 17 maart 2018 was het honderd jaar geleden dat de Britse regering de Nederlandse regering meedeelde dat het emigratietractaat van 1870 werd opgezegd. Hierdoor was het voor Nederland onmogelijk nog contractarbeiders in India te werven voor de plantages in Suriname.

Het Instituut voor Graduate Studies and Research (IGSR) van de Universiteit organiseert in samenwerking met de studierichting geschiedenis van de Faculteit de Humaniora volgende week woensdag een lezing over dit onderwerp. De lezing wordt verzorgd door de historicus Maurits Hassankhan die nader zal ingaan op de oorzaken, motieven en gevolgen van de stopzetting van immigratie van Brits Indische contractarbeiders naar Suriname.

Zoals algemeen bekend uit schoolboeken en andere literatuur werd de emigratie uit India stopgezet tijdens de Eerste Wereldoorlog en wel onder zware druk van de nationalistische leiders in India, waaronder ook Mahatma Gandhi.

In de lezing wordt ingegaan op de werkelijke oorzaken van de stopzetting en de motieven die de nationalisten hebben gebruikt en de strategieën die zij hebben toegepast om het verbod op emigratie van “indentured labourers” af te dwingen. Ook wordt ingegaan op de houding van verschillende actoren in deze, zoals de Brits Indische regering, de regering van het Britse Rijk (United Kingdom), de houding van de verschillende koloniale regeringen en planters in de koloniën, inclusief Suriname.

Ten slotte zullen wij nagaan wat de reactie was van de migranten in verschillende koloniën, zoals verwoord door hun leiders. Waren zij blij met deze stopzetting? Dit zou men logischerwijs verwachten, als men bedenkt dat de meeste mensen en wetenschappers contractarbeid of indentured labour een onderdrukkings- en uitbuitingssysteem vonden.

In het geval van Suriname is echter in 1920 een delegatie van de Surinaamse Immigrantenvereniging (SIV) afgereisd naar India om de nationalistische leiders ervan te overtuigen dat de stopzetting van de emigraties naar Suriname niet in het belang was van de Hindoestanen in Suriname.

Hassankhan zal aangeven welke argumenten de gezanten hebben gebruikt en wat het resultaat van deze missie is geweest. Ten slotte zal belichten wat de gevolgen zijn geweest voor de Brits-Indiërs in India en de migranten in de verschillende landen, met name in Suriname.

De lezing is interessant voor alle Surinamers, in het bijzonder voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun land. Voor de nakomelingen van de immigranten is het van belang te weten waarom de leiders van de Hindoestaanse gemeenschap in 1920 heeft gepleit voor voortzetting van de immigratie van Hindoestanen op andere voorwaarden dan onder de poenale sanctie.(GFC)