Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Lezing “De toekomst van de relatie tussen Nederland en Suriname mede gezien in het licht van het verleden”

Lezing “De toekomst van de relatie tussen Nederland en Suriname mede gezien in het licht van het verleden”

GFC NIEUWS- VHP Nederland memoreert jaarlijks de geboortedag van de gewezen VHP-voorzitter wijlen Jagernath Lachmon.

Zijn gedachtegoed en verbroedering van het volk van Suriname leven in alle Surinamers voort. Dit jaar is dr. Jan Pronk bereid gevonden om als keynote spreker een middaglezing te houden over de toekomst van de relatie tussen Nederland en Suriname mede gezien in het licht van het verleden.

Deze zevende Jagernath Lachmon lezing staat in het teken van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname.

De soevereine staat Suriname blaast op 25 november 2020 45 kaarsjes uit. Jong, maar niet bespaard gebleven van drama. De coups van 1980 en 1990 zijn daar maar enkele van. Veel vingers wezen en wijzen nog steeds richting Nederland als oud-moederland. “Nederland heeft een dikke vinger gehad in de coup en wilde de ontwikkeling van Suriname bepalen”, is een veelgehoorde kreet. Jan Pronk, ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking in Nederland (1973-1978/1989-1998), heeft in zijn onlangs verschenen boek ‘Suriname: Van wingewest tot natiestaat’ zijn visie op de ontwikkelingen in de afgelopen 45 jaren uiteengezet.

Pronk is in zijn boek voorstander van verontschuldigingen en herstelbetalingen door de door de Nederlandse staat aan Suriname in verband met het slavernijverleden. De ontwikkelingshulp was daarvoor geen substituut. De hulp die Suriname werd geboden was heel hoog. Per hoofd van de bevolking had geen enkel land in land in de wereld zoveel hulp ontvangen. “We waren ons in 1975 bewust van onze de schuld als voormalige kolonisator. In dat opzicht kan de toegezegde hulp worden gezien als een vorm van herstelbetaling. Echter, het leed dat de bevolking van Suriname is toegebracht ten tijde van de verovering van het gebied, toen de oorspronkelijke bevolking werd gedecimeerd. En vervolgens in de koloniale periode, ten tijde van de slavernij en daarna in de jaren na 1863 toen mensen uit India en Java werden aangetrokken om onder erbarmelijke omstandigheden te werken, dat leed is veel en veel groter. Dat kan niet gemakkelijk met geld worden gecompenseerd”, vindt Pronk.

De Jagernath Lachmon Lezing wordt georganiseerd door VHP Nederland en is ingesteld om het gedachtegoed van mr. Lachmon te eren en te waarborgen voor de huidige en toekomstige generaties. De waarde van Lachmon’s rol en betekenis voor Suriname en de Surinaamse samenleving is ongekend groot en heeft invloed op de wijze waarop er over Suriname wordt gedacht. Dit moment willen wij ook gebruiken om de onderlinge banden in de Surinaamse gemeenschap in Nederland te verstevigen, laat de organisatie weten.

Het bericht Lezing “De toekomst van de relatie tussen Nederland en Suriname mede gezien in het licht van het verleden” verscheen eerst op GFC Nieuws.