Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Lepra: de vergeten ziekte

Lepra: de vergeten ziekte

Story 396621834

GFC NIEUWSREDACTIE- Lepra – vroeger ook bekend als melaatsheid – wordt ook wel de Vergeten Ziekte genoemd.

Dat komt onder meer, omdat mensen die eraan lijden ergens worden weggezet, zegt microbioloog Ricky Stutgard. Echter blijkt dat de ziekte wereldwijd nog steeds slachtoffers maakt.

Uit cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie blijkt dat er in 2019 wereldwijd in totaal 202.185 nieuwe gevallen werden ontdekt. Brazilië, India en Indonesië voerden de lijst aan met elk meer dan 10.000 gevallen, terwijl dertien andere landen elk 1.000 tot 10.000 gevallen rapporteerden.

De data zijn verkregen uit 159 landen uit alle delen van de wereld. Ook in Suriname is lepra nog niet volledig uitgeroeid, hoewel het aantal besmettingen vergeleken met vroeger flink is afgenomen. Destijds was er zelfs een speciale leprakolonie op Batavia in het district Saramacca. Nadat deze plek werd gesloten, werden de patiënten opgevangen te Bethesda, Majella en Groot-Chatillon. De laatste leprakolonie sloot zijn deuren in 1972.

Hygiëne in acht nemen

Stutgard legt uit dat door het ‘wegzetten’ van de mensen ze ook gemakkelijk werden vergeten. Alleen de ziekenverzorgers die hen moeten behandelen of degenen die voeding moeten brengen, komen in contact met hen. Dat lepra nog voorkomt in de wereld, is een feit. “We moeten altijd de nodige hygiëne in acht nemen. Het is namelijk gebleken dat lepra voornamelijk voorkomt bij de arme bevolking, vooral bij mensen waar de conditie voor een sterk immuunsysteem ontbreekt en wanneer de hygiëne te wensen overlaat. Onder die omstandigheden kan lepra zijn werk kan doen en mensen infecteren.”

Vreselijke ziekte

Van lepra zijn er twee vormen bekend. Bij de ene vorm is het lichaam niet in staat de bacteriën op te ruimen, waardoor er knobbels ontstaan aan het gezicht, bijvoorbeeld bij de oren. De andere vorm begint met vlekken. Bij deze vorm heeft de patiënt minder gevoel, maar het lichaam is wel in staat de bacteriën te vernietigen. “Het is een vreselijke ziekte, want je zenuwen worden aangetast, je ogen worden aangetast, je huid wordt aangetast en je verliest ledematen, vingers en tenen. Gelukkig heb je tegenwoordig veel meer mogelijkheden om deze mensen te helpen”, zegt de microbioloog.

Besmettingswijze

Mensen die in nauw contact zijn met leprapatiënten lopen vijf tot acht keer meer kans om de ziekte op te lopen. Besmetting vindt vooral plaats via de neus en als mensen in contact zijn gekomen met snot. Stutgard: “Dan denk ik aan ergens waar iemand gehoest heeft en snot heeft achtergelaten. Jij bent met je huid daarmee in contact gekomen en raakt op die manier besmet. Tegelijkertijd zegt de wetenschap dat bij een goede behandeling en hygiëne mensen met lepra gewoon met hun familie kunnen leven en naar school en het werk kunnen gaan. Het lijken twee tegenstrijdige zaken, maar vast staat dat hygiëne, waaronder handhygiëne, hoog in acht moet worden genomen”.