Leo Brunswijk, lid van de Raad van Commissarissen (RvC) bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, heeft in het STVS-programma ‘Mmanten Taki’ flink uitgehaald naar adviseur Prenobe Bissessur en de SLM-CEO Paul de Haan. Het stoort Brunswijk zeer, dat de heer Bissessur is aangesteld als juridisch adviseur voor het Crisis Managementteam bij de SLM en daarvoor 17.500 Euro maandelijks incasseert, aldus een boze Brunswijk. 

Maar, wat hem meer stoort is het feit, dat de RvC niet door de SLM-directie is geïnformeerd over de aanstelling van deze juridisch adviseur, die onder andere ook adviseur is op het Kabinet van de President. Leo Brunswijk wond er geen doekjes om.

Hij zei de SLM-directeur gevraagd te hebben in welke hoedanigheid Prenobe Bissessur bij de SLM is. “Ik ben lid van de Raad van Commissarissen, RvC, dus ik mag het vragen.” Hij kreeg als antwoord van de president-commissaris, Xaviera Jessurun, dat Bissessur is toegevoegd aan het Crisis Managementteam. “Prima, later ben ik bij de directeur geweest en heb hem gevraagd: Directeur hoeveel krijgt Prenobe? Nee, hij wordt niet betaald hoor, hij wordt niet betaald, hij is onbezoldigd, zei Paul de Haan.”

“Heel boos en pissig”

Brunswijk: “Ik ben heel boos en pissig. Op Prenobe en op de directeur van de SLM. Een noodlijdend bedrijf en dan neem je gewoon iemand als juridisch adviseur in dienst en dan betaal je die man 17.500 euro per maand. Wat gebeurt er met deze mensen in dit land? De Haan heeft niet een contract aan de RvC getoond, maar hij doet het. Ik vind het belachelijk en wij moeten dag en nacht werken om de SLM te redden en dan zit die man, Prenobe Bissessur, daar gewoon als juridisch adviseur, lekker, 17.500 euro per maand!”

“Laat ons wel weten”

Brunswijk stelt, dat de Raad van Commissarissen de 6-maandelijkse begroting van de SLM heeft goedgekeurd voor De Haan. “Het bedrijf dat in nood zit, moeten we kunnen begeleiden. En alles wat je doet buiten de begroting van zes maanden, daarvoor moet je terugkeren naar de Raad. Wij hebben geen moeite ermee, dat je een juridisch adviseur of wat dan ook binnenhaalt, maar laat ons wel weten. Als ik je dat vraag, dan moet je gewoon eerlijk antwoord geven, nee, ik heb een contract met die man. En dan betaal je die man 126.000 euro in een keer, zonder eerst naar de Raad te komen om goedkeuring te vragen voor dat bedrag om uit te keren. Dat kan toch niet! Waar zijn we in Godsnaam mee bezig in dit land? Nee, zo kunnen we niet verder hoor!”

“Is hij de enige jurist in Suriname?”

Brunswijk wil dat Bissessur hem komt zeggen, “dat het niet waar is”. “Kijk wat hij doet met een noodlijdend bedrijf als de SLM. Is hij de enige jurist hier in Suriname? Hebben wij geen andere juristen? Hoe is dat proces geweest om hem aan te trekken? Is het gewoon, omdat hij bij het Kabinet van de President zit, ok, kom jij bij ons? Nee, hoeveel verdient hij bij het Kabinet van de President als adviseur? Ik ben niet te spreken over de manier waarop hij binnen is gehaald. Is er een tender gehouden? Waarom is de RvC onthouden van informatie, dat hij betaald zou worden?”

“De Haan liegt als een gek”

Volgens Brunswijk liegt Paul de Haan “als een gek”! “Ik heb hem gebeld en gevraagd. Paul, informatie heeft me wel bereikt, dat je Prenobe betaalt. Maar, in een eerder telefoongesprek heb je me duidelijk aangegeven, dat de man geen cent verdient. En hij zegt: Nee, nee, nee, dat heb ik niet gezegd. Brunswijk: Paul, denk niet dat je met een gek praat hè. Je hebt het wel aan mij gezegd en ik heb het vastgehouden, het is jouw woord. Een noodlijdend bedrijf waar mensen tickets hebben betaald en die niet kunnen reizen, en dan betaal je gewoon een adviseur zoveel geld. Laat Prenobe mij komen uitleggen, dat het niet waar is.” 

Brunswijk wil president Chandrikapersad Santokhi weer vragen om te kijken naar de gang van zaken bij de SLM “en naar de rol van de adviseur, want dit kan niet door de beugel”.

“Niet bij Herstelplan betrokken”

Over het Herstelplan dat de SLM uit de rode financiële cijfers moet trekken, zegt Brunswijk, dat de RvC niet bij dat plan betrokken is.

“We zijn niet gekend. De Raad heeft zo veel vragen, maar we krijgen geen antwoord. Het is niet voor niets, dat wij ook het vertrouwen in Xaviera Jessurun hadden opgezegd, omdat wij geen informatie kregen. En als we door bleven vragen, dan werd ze boos, geïrriteerd. Terwijl zij en Prenobe en de directeur bezig zijn hun eigen zaken te regelen. En wij weten dat niet, tot dit naar buiten kwam, dat de man die niet werd betaald, dus wel wordt betaald, 17.500 euro per maand. De directeur heeft mij voorgelogen.”

Tot slot stelt Brunswijk, dat de aandeelhouder – de Staat Suriname – nu moet kijken wat ze ermee doet. “Maar, ik vind het echt wel, onmogelijk, maar het gebeurt.”

In juni al vragen over rol van Bissessur

Overigens, het personeel van de SLM had in juni al aan de vakbond vragen gesteld over de rol van Prenobe Bissessur bij de SLM. Vernomen werd dat hij betrokken zou worden in de crisisbeheersing van de luchtvaartmaatschappij en dat hij soms namens het bedrijf zaken zou moeten doen in het buitenland. De bond tastte in juni nog in het duister over de rol en bevoegdheden van Bissessur bij het bedrijf. Het was onduidelijk wat de taken van Bissessur zijn en of hij wordt betaald voor zijn diensten. De bond was niet in kennis gesteld door de RvC of directie over de rol van Bissessur.

Personeel in actie

De kwestie rond Prenobe Bissessur was woensdag een van de gespreksonderwerpen tijdens een onderhoud van de bond met Paul de Haan. Er heerst grote onvrede onder het personeel over de gang van zaken rond de juridisch adviseur en het werk werd dan ook enige tijd stilgelegd. Het heeft er alle schijn van dat de kritiek op Paul de Haan zich aan het opstapelen is tot ongekende hoogte en de vraag is hoelang hij nog te handhaven is als de CEO van de SLM.

De redactie van Dagblad Suriname heeft zowel Bissessur als De Haan benaderd om te reageren op de uitspraken van Leo Brunswijk, maar vooralsnog is nog geen enkele reactie ontvangen.

PK

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.