PARAMARIBO, 12 jul – Suriname kan goedkoper leningen trekken bij buitenlandse fondsen. Dit stelt universiteitsdocent en oud-bankier Anthony Caram naar aanleiding van de nieuwe rating van kredietbeoordelaar Fitch. Volgens Fitch is Suriname goed genoeg voor een klim van B+ naar BB-. Zowel wat de Surinaamse dollar betreft als vreemd geld zit het land goed qua kredietwaardigheid. Toch is het oppassen geblazen.

Van een vrijbrief om maar dol te gaan lenen en verbrassen is geen sprake. De gunstige waardering “ontslaat ons niet van de verplichting om voorzichtig om te gaan met leningen. Er moeten geen leningen gesloten worden voor consumptieve doeleinden. Anders krijg je vroeg of laat problemen, omdat je die niet terug kunt betalen”, zegt Anthony Caram tegenover de Ware Tijd. Er is dus voorzichtigheid geboden.

De afgelopen jaren is het niet anders geweest. In feit zet de regering Bouterse het behouden beleid voort dat was ingezet onder president Ronald Venetiaan. Grote buitenlandse schulden worden schematisch terugbetaald en nieuwe leningen geschieden beperkt. De kunst is vooral het zo te houden. Fitch is zeer te spreken over “de toewijding van de Surinaamse autoriteiten om fiscale oneffenheden te neutraliseren en stabiliteit te bereiken wat betreft wisselkoersen en prijzen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.