December 2, 2022 – Japan, Groot-Brittannië en Italië staan dicht bij een defensieovereenkomst over een nieuwe straaljager, waarmee ze hun krachten bundelen om een miljardenprogramma te financieren dat kan concurreren met de volgende generatie gevechtsvliegtuigen.

De drievoudige defensiesamenwerking zou het Japanse F-X-project samenvoegen met het Britse en Italiaanse Tempest.

Deelnemen aan een groot defensieontwikkelingsproject met een andere partner dan de VS is een breuk met de traditie voor Japan, dat bezig is zijn militaire begroting te versterken en zijn nationale veiligheidsstrategie te verbeteren na te zijn opgeschrikt door de aanval van Rusland op Oekraïne.

Het zal ook Tokio’s vastberadenheid versterken om nauwere veiligheidsbanden aan te knopen met een reeks bondgenoten om zich voor te bereiden op de mogelijkheid van een oorlog met China over Taiwan.

Groot-Brittannië en Italië ontwikkelen al enkele jaren het Tempest-gevechtsvliegtuig om te wedijveren met het zogenaamde Future Combat Air System-vliegtuig van Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Het Frans-Duits-Spaanse programma heeft de afgelopen dagen na een lange onderbreking een stap voorwaarts gezet, waarbij Berlijn en Parijs een industriële en politieke overeenkomst hebben bereikt over hoe verder te gaan met een demonstratievliegtuig.

De VS en Rusland ontwikkelen ook hun eigen zesde generatie straaljagers.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.