De Surinaamse journalisten Xaviera Arnhem (STVS), Widjai Ganesh (Dagblad Suriname/RBN), Raoul Lith (Starnieuws), Ricky Ristie (RTV) en Giwani Zeggen (Radio 10) die in South Dakota, USA, vertoeven, hebben dinsdag hun eerste trainingsdag gehad op de University of South Dakota. De journalisten en hun begeleidster Ingrid Hill, public diplomacy assistant van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, zijn dinsdagmorgen verwelkomd door professor Michelle van Maanen van de University of South Dakota. Van Maanen is hoofd van de studierichting Contemporary Media & Journalism en tevens adviseur van Coyote News. De Surinaamse delegatie werd vervolgens gebracht naar de Al Neuharth Media Center op de campus, waar ze werd opgewacht door Chuck Baldwin (docent), SDNA executive director David Borderwyk en Freeman Courier editor/publisher Tim Walther. Na een gezamenlijke lunch heeft de delegatie een ronde tafeldiscussie gehad met de studenten die verantwoordelijk zijn voor de krant, radio en televisie van de University of South Dakota.

Daarna volgde in room 220 de Media Law and First Amendment discussie met professor Chuck Baldwin. Met de uit Bulgarije afkomstige en thans in Amerika woonachtige dr. Miglena Sternadori en haar studenten werd gediscussieerd over de toegang en gebruik van ‘public records’ bij het maken van verslagen. Met Tena Haraldson, University of South Dakota director of Communications & Media Relations, werd gediscussieerd over ‘Open Government’. Uit deze discussie kwam duidelijk naar voren dat Amerikaanse journalisten heel veel werk hebben moeten verzetten en nog steeds verzetten om een open relatie te hebben met hun overheid. Door Haraldson werd als voorbeeld aangehaald dat journalisten uit South vroeger met hun camera’s een rechtszaal niet mochten betreden. Er mochten evenmin live rechtsverslagen worden gedaan. De journalisten hebben harde noten moeten kraken om dit gedaan te krijgen. Er mogen thans wel live verslagen worden gedaan vanuit de rechtszaal.

Een zaak dat wel heel stroef verloopt, is dat officiële overheidsdocumenten niet worden verstrekt aan journalisten voor verslaggeving. Tot slot hebben de Surinaamse journalisten een ontmoeting gehad met de student –journalisten van de ‘The Volante’ (krant van de University of South Dakota) en de Coyote Radio en TV. Met deze studenten is van gedachten gewisseld over hun werkzaamheden. Ook mochten de Surinaamse journalisten meekijken naar producties van de krant, radio en televisie en vervolgens hun mening en ideeën geven. Dag 1 was niet alleen vermoeiend vanwege de lange vlucht (20 uren), maar ook zeer leerrijk.

Widjai Ganesh uit South Dakota

Dagblad Suriname - Dagblad Suriname - Suriname's Populairste Krant

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.