PARAMARIBO, 26 jul – De leendrift van de regering lijkt aanmerkelijk te zijn afgenomen. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken wordt afgezien van het sluiten van omvangrijke leningen. Waar aanvankelijk China werd gezien als de grote buidel, is dat anders. China is nog wel in beeld als financier. Maar er zal ook elders worden aangeklopt.

India en Brazilië maken de meeste kans in het rijtje. Maar als puntje bij paaltje komt, krijgen economische overwegingen de overhand. Miljoenen en miljarden lenen voor allerlei grote projecten is niet langer vrijblijvende aangelegenheid. Dat inzicht lijkt nu eindelijk door te dringen. “Er zijn ook andere modellen in overweging, die de economie niet al te veel zullen belasten”, zegt Lackin. Het is ook de reden voor het zoeken naar alternatieven.

China ging langere tijd door als voornaamste bron van financiering. De grote projecten als het aanleggen van verkeersinfrastructuur zouden daar van betaald worden. De oppositie heeft vaker bedenkingen geuit. De projecten waren veel te ambitieus en de leningen zouden een te zware wissel trekken. China heeft nog wel een rol, zij het wat meer bescheiden. “We zijn van mening dat China een belangrijke rol kan spelen op het gebied van energie, infrastructuur en mijnbouw”, aldus Lackin.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.