De leefstijl van mannen lijkt geen invloed te hebben op de kwaliteit van hun sperma.

De beweeglijkheid van de zaadcellen wordt niet minder als gevolg van overgewicht, roken, alcohol of drugsgebruik.Dat stellen onderzoekers van de University of Manchester en University of Cheffield in het tijdschrift Human Reproduction.

Zij bestudeerden het sperma van bijna 2.250 mannen die met hun partner een vruchtbaarheidskliniek bezochten. De mannen vulden ook een vragenlijst in over hun leefstijl.

De deelnemers werden onderverdeeld in twee groepen. Bijna 950 mannen hadden een te lage concentratie beweeglijke spermacellen, bij de overige 1300 was het zaad beweeglijk genoeg.

De mannen met het kwalitatief minder sterke sperma hadden vaker een operatie aan de teelballen ondergaan, voerden vaker fysiek werk uit en droegen minder vaak een boxershort.

Leefstijl bleek verrassend genoeg geen invloed te hebben. “Leefstijlkeuzes zijn natuurlijk van groot belang voor andere aspecten van gezondheid, maar voor de vruchtbaarheid lijken ze minder belangrijk dan gedacht”, vertelt onderzoeker Andrew Povey. “De invloed van leefstijl op de beweeglijkheid van de spermacellen lijkt klein. Of een man dagelijks 20 of 0 sigaretten rookten maakt geen verschil.”

De resultaten van het onderzoek staan haaks op de huidige adviezen die koppels met vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Ook recent onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam toonde dat overgewicht nadelig is voor sperma.

De Britse wetenschappers stellen dat leefstijl mogelijk geen invloed heeft op de beweeglijkheid, maar wel op andere factoren die de kwaliteit van sperma bepalen, zoals de vorm van de zaadcellen en het DNA.

“Los van onze resultaten blijft het voor mannen belangrijk om gezond gedrag te vertonen. Ze kunnen het beste hun gewicht in de gaten houden, niet roken en drinken met mate”, aldus onderzoeker Allan Pacey. “Maar mannen hoeven niet als monniken te gaan leven, omdat ze vader willen worden.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.