Stel je rondje hardlopen op de vroege ochtend uit en draai jezelf nog een keer om in bed. Uit een onderzoek van de universiteit van Birmingham blijkt dat de ochtend niet het beste tijdstip is voor sportieve lichaamsbeweging.

Onderzoekers lieten twintig topsporters tussen zeven uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds sporten. De sporters moesten ook een vragenlijst invullen, waarin werd gevraagd of zij ochtendmensen, avondmensen of geen van beide waren.

Prestaties
Uit de resultaten blijkt dat ochtendmensen rond het middaguur het best presteren. Sporters die geen ochtend- en avondmensen zijn, presteren het best om vier uur. Rond acht uur ’s avonds presteren de nachtbrakers het best.

Avondmensen blijken 26% slechter te presteren wanneer zij ’s ochtends moesten sporten. Hetzelfde geldt voor de vroege vogels: ook zij presteren slechter in de ochtend.

Biologische klok
Volgens een van de onderzoekers, Roland Brandstaetter, is het belangrijk om goed te luisteren naar je biologische klok. ,,De biologische klok heeft zo’n grote impact, omdat vrijwel elke cel een eigen klok heeft. Je lichaam functioneert ’s ochtends anders dan ’s avonds”, vertelt hij aan MailOnline.

De uitslag van het onderzoek kan ook relevant zijn voor de Champions League. ,,Wanneer nachtbrakers worden opgesteld wanneer een wedstrijd pas rond negen uur begint, zal dat tot betere resultaten leiden”, zegt Brandstaetter.(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.