Om van een rookverslaving af te komen, blijkt de combinatie-aanpak de beste methode: eerst langzaam afbouwen en op het juiste moment helemaal stoppen.

Dat concluderen onderzoekers van de afdeling Biometris van Wageningen UR en psychologen van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoeksteam heeft een wiskundig model opgezet om te bepalen wat de beste stop-strategie is.

In het model worden drie factoren onderscheiden, het nicotinegehalte in het lichaam, de zin om een sigaret of sigaar op te steken en de wil om dat toch niet te doen. Uiteindelijk moet de wil het winnen van de zin.

Het computermodel, dat deze week gepubliceerd wordt in het tijdschrift PLOS ONE, laat zien dat de kans dat dat lukt, het grootst is bij een combinatie-aanpak: eerst langzaam afbouwen en op het juiste moment helemaal stoppen.

Volgens de onderzoekers moet een therapie om te stoppen met roken zich dus niet enkel richten op het verminderen van de zin om te roken, maar is het stimuleren van de wil om te stoppen zeker zo belangrijk.

Het wiskundig model is opgezet voor rookverslaving en kan niet zomaar vertaald worden naar andere verslavingsvormen. Wel kunnen wiskundigen, in samenwerking met psychologen, in de toekomst dergelijke vragen op dezelfde manier aanpakken.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.