Live nieuws en radio streams uit Suriname!

“Langere ruimtereizen kunnen kanker veroorzaken”

Astronauten die naar Mars reizen, zouden een hoog risico op kanker in het maag- en darmstelsel kunnen lopen. Vooral de dunne darm blijkt, volgens een nieuw onderzoek met proeven op muizen, erg kwetsbaar voor ioniserende ruimtestraling. De schadelijke stralen kunnen op dit moment nog niet voldoende tegengehouden worden.

Tijdens missies naar Mars worden astronauten langdurig blootgesteld aan allerlei stralingen in het zonnestelsel, waartegen nog geen afdoende bescherming bestaat. Aardbewoners zijn wél beschermd tegen kosmische stralingen en tegen die van de zon door het aardmagnetisch veld.

Wetenschappers van het Georgetown University Medical Center (GUMC) in Washington DC hebben nu de invloed van ioniserende straling op het maag- en darmsysteem van de mens onderzocht. Ze experimenteerden specifiek met het gastro-intestinale stelsel, omdat er al veel onderzoek gedaan is naar de gevolgen van ioniserende straling op biologische processen. Zo is vastgesteld dat de cellen van het stelsel na drie tot vijf dagen vernieuwd worden. De nieuwe cellen splitsen en vervangen de oude. Het verstoren van dit proces resulteert in veranderingen en kan soms ook tot de vorming van tumoren leiden.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.