Urenlang tv kijken of computerspelletjes spelen is niet schadelijk voor de sociale ontwikkeling van jonge kinderen.

Dat zeggen Britse experts.

Het Medical Research Council (MRC) team bestudeerde meer dan 11.000 leerlingen in het basisonderwijs. Volgens het team is het verkeerd om slecht gedrag te koppelen aan tv kijken.

Een Amerikaans onderzoek toonde eerder aan dat tv kijken op zeer jonge leeftijd aandachtsproblemen kan veroorzaken op zevenjarige leeftijd.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee derde (65 procent) van de 11.014 vijfjarigen tussen de één en drie uur per dag voor de televisie hangt. Ongeveer 15 procent keek meer dan drie uur en minder dan twee procent keek helemaal geen televisie.

Van de kinderen die op vijfjarige leeftijd meer dan drie uur per dag tv keken, kreeg slechts een klein deel te maken met gedragsproblemen op zevenjarige leeftijd.

Ze raakten iets vaker betrokken bij gevechten, vertelden meer leugens en pestten meer dan hun leeftijdsgenoten. Maar er was geen verband tussen kijktijd (televisie of een ander scherm) en andere gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit of interactieproblemen met vrienden.

Volgens onderzoeker Alison Parkes, van de MRC’s social and public health sciences unit in Glasgow, is het verkeerd om de televisie de schuld te geven van veel maatschappelijke problemen.

“Onze studie suggereert dat het beperken van de hoeveelheid tijd die kinderen voor de televisie doorbrengen niet perse helpt om het psychosociaal functioneren van een kind te verbeteren.”

Toch geven de onderzoekers het advies aan ouders om kinderen niet te lang tv te laten kijken. Door veel televisie kijken is er minder tijd voor belangrijke activiteiten, zoals spelen met vrienden en huiswerk maken.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.