PARAMARIBO, 27 mrt – Het principe van ‘geld voor bos’ raakt – wellicht onbedoeld – ook de maatschappelijke discussie rond landrechten in het binnenland van Suriname. De claims van Inheemse en Marrongemeenschappen op hun leef- en woonomgeving zijn de laatste tijd meer dan ooit op tafel gelegd. De discussies over Suriname’s aanspraken op internationale compensatie voor natuurbehoud bleken een pracht gelegenheid.

De gemeenschappen hebben er ook flink gebruik van gemaakt. De gelegenheid deed zich voor tijdens de voorbereiding van het Surinaamse rapport voor de Wereldbank. “Het landrechtenprobeem is aangesneden. De tribale volken kijken uit naar een oplossing en Redd+ kan helpen”, zegt directeur John Goedschalk van klimaatbureau Redd+. Dat is ook zo gezegd tijdens de aanloopmeetings met de gemeenschappen. Redd+ is voor Suriname aanspreekpunt bij de Wereldbank.

Dat dan voor de ‘geld voor bos’ aanspraken. Het rapport heeft intussen ruim drie miljoen dollar aan projecthulp los kunnen weken. Het geld moet binnen een jaar besteed worden aan duurzame ontwikkeling. Meer is mogelijk als Suriname naar tevredenheid blijft presteren. Goedschalk ziet precies in het laatste een mogelijkheid voor het helpen oplossen van het landrechtenprobleem. De overheid heeft er immers baat bij, met het oog op Suriname’s aanspraken.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.