Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken(Buza) heeft op een vanmorgen belegde persbriefing de uitspraken van president Desi Bouterse over ambassadeurs die bemoeien met de verkiezingen van 2015, genuanceerd. De ambassadeur van de Verenigde Staten(VS), Jay Anania, is uitgenodigd voor een gesprek.

Het gesprek tussen Lackin en Anania vindt aanstaande maandag plaats. De ambassadeur is momenteel uitlandig, maar heeft bevestigd aanwezig te zullen zijn. Vaststaat dat Anania niet wordt ontboden, maar uitgenodigd voor een gesprek.

Minister Lackin vond het nodig deze informatie te verschaffen om te voorkomen dat zaken hun eigen leven gaan leiden. Hij voerde aan dat president Bouterse die uitspraken heeft gedaan aan de hand van het gesprek dat Anania had met minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken(Biza) en een interview dat de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, had afgestaan aan de pers.

Surinaams belang bewaken

Suriname staat vanaf 1987 bekend als een land waar verkiezingen op een zeer correcte, democratische wijze, vrij en geheim plaatsvinden. Dit heeft Suriname regionaal en internationaal een goede reputatie gegeven. Ondanks diverse religieuze en etnische groeperingen, is het Suriname gelukt democratische verkiezingen te organiseren en dit gegeven moet worden bewaakt. Ons land heeft daarom er bewust voor gekozen om zitting te nemen in de Electorale Raad van Unasur.

Het is van groot belang voor Suriname dat “we deze goede naam heel hoog blijven houden en moet tegen die achtergrond de uitspraken van de president geplaatst worden”, zegt Lackin. Als klein, zelfstandig en souverein land moeten wij ervoor blijven zorgen dat onze reputatie voor het organiseren van eerlijke verkiezingen onbesmet blijft.

Normale procedure

Dat de ambassadeur van de VS zich door Moestadja heeft laten informeren over de stand van zaken met betrekking tot de verkiezingen is een heel normale procedure, benadrukt Lackin. Behalve Anania hebben ook de ambassadeurs van Argentinië, Canada en Frankrijk en de vertegenwoordiging van de UNDP om informatie gevraagd.

Voor een deel is er bezorgdheid geuit vanwege informatie die de president bereikt heeft dat een bepaalde ambassadeur de verkiezingen niet door wil laten gaan. De uiting van het staatshoofd bij de herdenking op het Revo-plein was echter bedoeld om het accent te leggen op de zorg, het belang en de waarde die wij als land hechten aan de organisatie van eerlijke en democratische verkiezingen.

Lackin beloofde de samenleving nader te zullen informeren na het gesprek met de VS ambassadeur.(Edunet)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.