PARAMARIBO, 29 mei – De houding die Nederland nu aan de dag legt ten opzichte van Suriname, staat haaks op de principes van de ACP-EU samenwerking. Dit stelt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Aan de vooravond van de eerste ‘Artikel 8 dialoog’ met EU-vertegenwoordigers, is de bewindsman er van overtuigd dat Nederland fout zit. De lobby tegen het vergaderen van ACP en EU-parlementariërs in Paramaribo, spreekt boekdelen.

Dat het EU-parlement nu in zijn geheel tegen Paramaribo als vergaderplaats is, komt door Nederland. Het is het voorlopige hoogtepunt in het verzet tegen de Surinaamse amnestiewet . “We wisten dat Nederland door zou gaan”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Hij betreurt des te meer het besluit van het EU-parlement, vanwege de principes in de samenwerking tussen de EU en de ACP-groep van voormalige kolonies.

Tot die principes behoren respect voor elkaars soevereiniteit en integriteit. “Het lijkt alsof de houding van Nederland nu precies het tegenovergestelde etaleert van wat de ACP-EU voorstaat”, aldus Lackin. De regering is intussen gereed voor de dialoog. Die gaat onder meer over de amnestiewet voor onder andere verdachten van de decembermoorden. Het is de eerste keer dat de EU om een dergelijke dialoog met Suriname heeft gevraagd.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.