PARAMARIBO, 3 okt – “Suriname is een onafhankelijk land. Onze primaire opdracht is deze en geen andere, dan de soevereiniteit van ons land te respecteren en te verdedigen. “ Dit citaat uit de jaarrede van president Desiré Bouterse is gepresenteerd in de Algemene Vergadering van de VN. Minister Winston Lackin onderstreepte het belang van onderling respect. Vooral voormalige koloniale machten lijken daar moeite mee te hebben.

De ‘nieuwe realiteit in de wereld’ blijkt maar moeilijk te accepteren. “Wij beseffen dat een goed functionerende VN, met inbegrip van de Veiligheidsraad, de potentie heeft om de meest belangrijke stabiliserende factor in de wereld te worden. Maar we kunnen alleen maar overleven door een correcte positie te krijgen in de wereldgemeenschap”, zei Lackin. Respect voor de soevereiniteit van alle landen moet de boventoon voeren.

Standaarden en regels willen scheppen voor anderen hoort daar niet bij. Ook het oordelen over het democratisch gehalte van landen moet worden nagelaten. Volgens Lackin valt te begrijpen dat het voor machtige landen en vooral ex-heersers, moeilijk is hun dominante positie op te geven. Suriname is zich goed bewust van zijn potenties en mogelijkheden. Samenwerking met andere landen, multilateraal of in blokken, gebeurt op grond van eigen keus.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.