Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Laat uw hebzucht voor goud niet eindigen in nachtmerrie’

‘Laat uw hebzucht voor goud niet eindigen in nachtmerrie’

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Vicevoorzitter van het parlement, Dew Sharman, heeft personen die goudwinningsactiviteiten ontplooien nabij de Afobakastuwdam en de hulpdammen opgeroepen te stoppen met hun activiteiten. “Laat uw hebzucht voor goud niet eindigen in een nachtmerrie”, waarschuwde hij tijdens de openbare vergadering van het parlement waarin assembleeleden actuele vraagstukken aan de regering konden voorleggen.

Sharman voerde aan informatie te hebben gekregen dat illegale gouddelvers nabij de dammen bezig zijn en dat politieke toppers ter plekke gaan en de politie die wil optreden tegen de illegalen sommeren om daar weg te gaan. “Of de man is zelf daar aanwezig en zegt ‘San w’e du dyaso? Un gwe fu dyaso”, aldus de ondervoorzitter. “We hebben er geen besef van wat er zal gebeuren als die dam een keertje kapot gaat; welke ellende dat zal opleveren voor elkeen van ons”, merkte Sharman op.

“Is het waar dat één van de oorzaken van die geweldsuitbarsting verband zou houden met activiteiten op de concessie van Grassalco? Met name Maripaston”

Ronny Asabina

Risicovolle activiteiten

Tijdens een presentatie onlangs bij de Afobaka-waterkrachtcentrale uitte Eddy Fränkel, directeur van Staatsolie Power Company Suriname, ook zijn bezorgdheid over de goudwinningsactiviteiten in de omgeving van de hulpdammen. In reactie op vragen van journalisten zei Fränkel dat het effect van het doorbreken van één van de hulpdammen hetzelfde zal zijn als wanneer de hoofddam het zou begeven. Vier hulpdammen houden samen met de hoofddam het water in het Van Blommesteinstuwmeer. Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van Staatsolie maandag op het Kabinet van de President heeft de Staatsolietop deze kwestie en andere risicovolle activiteiten ook onder de aandacht van de president gebracht.

Stroomopwaarts

Bewoners in de omgeving van de dam hebben bij Staatsolie aan de bel getrokken over bouwactiviteiten die in de omgeving van de stuwdam door een ondernemer worden uitgevoerd. Volgens Fränkel gaat het om verboden activiteiten in de buurt van de dam. In een presentatie werd uitvoerig belicht wat de gevolgen zouden kunnen zijn bij een eventuele dambreuk. Staatsolie-directeur Annand Jagesar voerde aan dat Staatsolie erop toeziet dat er zich geen calamiteiten op en rondom de dam voordoen en dat de veiligheid  gewaarborgd blijft. “Onze dam, in tegenstelling tot andere dammen, ligt stroomopwaarts en daar kun je betreffende veiligheid geen grappen mee maken,” stelde de directeur.

Bep-fractieleider Ronny Asabina vroeg in dezelfde trant als Sharman aandacht voor vermoedelijk illegale activiteiten van regeringsleden op de concessie van Grassalco te Maripaston. Via niet-officiële kanalen, zegt Asabina, circuleert informatie dat hoge regeringsautoriteiten met goudwinning bezig zijn te Maripaston. “Is het waar dat één van de oorzaken van die geweldsuitbarsting verband zou houden met activiteiten op de concessie van Grassalco? Met name Maripaston. Wat is er van waar dat hoge regeringsautoriteiten ook te Maripaston zijn neergestreken en actief zijn met goudwinningsactiviteiten? Dit tot ergernis en wanhoop van de lokale bevolking”, stelde de Bep-fractieleider.

Horrormovie

Sharman vroeg tijdens zijn spreekbeurt ook aandacht voor zaken die zich voordoen bij de SWM, EBS en de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Wat er bij de nutsbedrijven gebeurd is bijna te vergelijken met een “horrormovie” waarbij favoritisme, mismanagement en slecht beleid schering en inslag zijn. Burgers betalen voor aansluitingen om daarna te horen dat er geen materiaal is om deze uit te voeren. “Het lijkt erop dat burgers het bedrijf aan het financieren zijn; dat sommige burgers betalen en andere mensen worden geholpen”, aldus de vicevoorzitter.

Hij wenst door de regering geïnformeerd te worden hoeveel mensen in dienst van de nutsbedrijven, GMD en Grassalco zijn genomen sinds haar aantreden en in welke functies. Van medewerkers van de bedrijven kreeg hij te horen dat kader wordt thuis gezet en in hun plaats “brandhout wordt binnengehaald”.

Fu soortu partij

Ten aanzien van de GMD stelde Sharman dat deze dienst een haast ondoordringbare vesting is geworden. Burgers die daar aankloppen voor diensten worden de kleren van het lijf gevraagd voordat ze enige informatie krijgen. Allerlei vragen moeten ze beantwoorden. “Zelfs fu soortu partij yu de”, stelde de vicevoorzitter. Pas wanneer de vragen naar tevredenheid zijn beantwoord wordt van “hogerhand” toestemming gekregen om de betrokkene van dienst te zijn. Sharman: “Dit is niet alleen niet correct, maar ook frustrerend voor mensen die concessies aanvragen. Sommige mensen worden kordaat binnen drie weken geholpen, anderen moeten een jaar en anderhalf jaar wachten. De transparantie daar is compleet weg”.

Het gaat er volgens de volksvertegenwoordiger op de GMD zo geheimzinnig aan toe dat daar bijna lijkt alsof men in het Amerikaanse Area-51 is terechtgekomen. De wijze waarop zaken er bij de GMD aan toegaan gaat volgens hem ten koste van het land omdat onder andere geen controles op concessies uitgevoerd kunnen worden. “We weten niet hoeveel inkomsten het land derft op die manier”, zei Sharman die de regering opriep het parlement te komen informeren wat er bij de GMD gebeurt. De regering is nog niet ingegaan op de vragen en opmerkingen van de parlementariërs omdat de vergadering werd verdaagd.