De buurtbewoners en de politie zijn snel in actie gekomen om de kwajongens aan te pakken, die ervoor zorgden dat zowel leerkrachten als leerlingen van de OS Sunny Point 1 en OS Sunny Point 2 zich onveilig voelden. Afgelopen donderdag en vrijdag werden de scholen rond het eind van de schooldag bekogeld met stenen door ongeveer 40 jongeren.

De buurtbewoners zijn zelf in actie gekomen door met de jongeren te praten en de politie heeft gisteren gesurveilleerd nabij de school om in te grijpen bij mogelijke aanvallen van de jongeren. Na de bekogeling donderdag en vrijdag hebben de schoolleiders aangifte gedaan bij de politiepost Santopolder. De politie heeft de nodige ondersteuning verleend door zichtbaar te zijn in de buurt van de school, waardoor de kwaadwillige jongeren zich op afstand hielden.

Bang om weg te rijden
“We waren bang om zelfs met onze auto’s weg te rijden”, zegt schoolhoofd van OS Sunny Point 2, Alma Jonesi tegenover Suriname Herald. Je hebt geen idee wat de kinderen van plan zijn, waardoor je niet durft weg te rijden.” Dankzij de helpende hand van de politie gisteren hebben ze geen last gehad van de jongeren. “Het was rustig”, merkt de schoolleider op.

De schoolleider heeft voor het eerst meegemaakt dat de scholen zo bekogeld zijn. Na school verzamelen de jongeren zich nabij het gebouw en soms breken er vechtpartijen uit. Alleen deze keer is het nog meer uit de hand gelopen. Wat de trigger was weet ze niet. Zo heeft ze vernomen dat er woensdag vechtpartijen waren en dat zijn doorgegaan op donderdag en vrijdag. “We hebben last van hangjongeren”, laat de bezorgde schoolleider weten.

De landelijke coördinator Buurtmanagement, inspecteur Henry Kia, werd geconfronteerd met deze zaak. De schoolleiders lieten hem weten dat ze niet durfden om maandag naar school te gaan uit vrees dat de school weer gekogeld wordt met stenen en weer onveilig wordt gemaakt. Kia heeft de schoolleiders gevraagd om aangifte te doen.

Buurtbetrokkenheid
Kia legt uit dat het buurtmanagement samenwerkt met de gemeenschap om na te gaan hoe er gezamenlijk een oplossing kan komen wanneer problemen zich in een buurt voordoen. Als landelijke coördinator Buurtmanagement heeft hij een oproep gedaan via social media met betrekking tot het probleem dat de jongeren veroorzaken bij de twee lagere scholen te Sunny Point.

De gemeenschap aldaar heeft meteen gereageerd doordat de ouderen van de buurt met de jongeren zijn gaan praten. Ook hebben buurtbewoners die hiervan niets afwisten, dit gedrag van de jongeren afgekeurd. Ze willen dit gedrag niet hebben in hun buurt en willen dat hun kinderen en veilige omgeving hebben waar ze naar school kunnen.

“De mensen zelf zijn aardig in beweging gekomen”, zegt Kia tegenover Suriname Herald. Hij vertelt dat buurtbewoners zelf poolshoogte zijn gaan nemen en van oordeel zijn dat de school met rust moet worden gelaten.

Kia merkt op dat de groep die daar bezig zou zijn geweest in de minderheid is geraakt, omdat eenieder zich ermee is gaan bemoeien. Hij is zelf niet blij met het optreden van de kwaadwillige jongeren die onder andere uit drop-outs bestaan. Ook vinden er vechtpartijen plaats tussen de jongeren onderling, waardoor het soms escaleert.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.