Koud weer leidt tot meer hartaanvallen. Dat stelt de Belgische onderzoeker Marc Claeys op het ESC Congress 2013. De onderzoeker vond geen verband tussen luchtvervuiling en hartaanvallen.

“Luchtvervuiling en temperatuurveranderingen zijn de meest gerapporteerde omgevingstriggers voor een acuut myocardinfarct”, vertelt Claeys die is verbonden is aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

“Betere kennis over de impact van omgevingsfactoren op een hartaanval kan zowel zorgverleners als beleidsmedewerkers helpen bij het optimaliseren van preventiestrategieën.”

Het Belgische onderzoek betrof bijna 16.000 patiënten die in de periode van 2006 tot 2009 gedotterd werden in de kransslagader. De gemiddelde leeftijd was 63 jaar en een kwart van hen was vrouw.

Uit de analyses die Claeys samen zijn collega’s uitvoerde, kwam naar voren dat alleen temperatuur een significant verband heeft met een acuut myocardinfarct. Met elke tien graden dat de temperatuur afneemt, wordt de kans op een hartinfarct met 7 procent groter.

Claeys legt uit dat het effect ook aanwezig is buiten de winter en dat kleine temperatuurverschillen tussen binnen en buiten ook invloed hebben. “Risicopatiënten – bijvoorbeeld met diabetes of een hoge bloeddruk – kunnen daarom maar beter het hele jaar door grote temperatuurverschillen mijden.”

Opvallend is dat de onderzoekers geen effect vonden voor fijnstof. “Er werd algemeen van uitgegaan dat milieuvervuiling een uitlokkend effect heeft op acute hartaanvallen, maar dat effect blijkt nu verwaarloosbaar”, zegt Claeys.

“Chronische blootstelling aan fijnstof versnelt wel aderverkalking en verhoogt op termijn het risico op infarcten, maar het is niet omdat we vandaag de drempel voor fijnstof zouden overschrijden dat we plots meer hartaanvallen krijgen.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.