Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Korte toelichting op Vision 2030

Korte toelichting op Vision 2030

Ik heb na de tip van de heer Naipal het strategisch plan Vision 2030 (2013) bestudeerd. Het plan ziet er goed uit maar mist enkele zaken. Het begrip ‘duurzaam’ wordt veelvuldig gebruikt in verschillende contexten. Het is beter om dit vooraf goed te definiëren.
Duurzaam is opgebouwd uit de drie pijlers ecologie, economie en sociaal. Deze aspecten zijn weer onder te verdelen en te meten door kwaliteitskenmerken hieraan te koppelen.  Met behulp van SWOT kunnen de laagwaardige functies worden vastgesteld en verbeterd door gebruikt te maken van de aanwezige hoogwaardige functies (bijvoorbeeld de rijstbouw in Nickerie met haar hoogwaardige economische functie).
Duurzaamheid waarderingsmodel, naar Mohansingh (2014)
Korte toelichting op Vision 2030
Belangrijke kanttekening is dat ecologie het uitgangspunt dient te zijn. De individu maakt immers deel uit van de natuur, dus het ecologisch systeem.
Een individu heeft hierop invloed, zowel positief als negatief (menselijke handelingen). De ontwikkeling van een leefgemeenschap is sterk afhankelijk van de interactie van de individu met haar normen en waarden. Hierbij speelt het dagelijkse leven (werk, wonen, studeren, sociale relatie, etc.) een belangrijke rol.
Deze zaken zijn afhankelijk van de politieke besluiten en niet van bestuurlijke. Laatst genoemde stelt dit op en voert dit uit, echter is de politieke wil maatgevend hierin, waarbij welvaart en welzijn elkaar tegenpolen zijn. Een goede welvaart leidt immers tot negatieve effecten op de welzijn (zie bijvoorbeeld de arbeidssituatie in opkomende landen als China, etc.) en vice versa.
De 9 punten die zijn verwoord, zijn kwaliteitskenmerken van de verschillende aspecten. Het is een goede aanzet maar moet nog verder worden uitgewerkt. De SWOT-analyse dient dan te worden uitgebreidt. Ik mis ook de evaluatiemomenten, wanneer vindt bijstelling plaats en waarom?
Overzicht kwaliteitskenmerken, naar Mohansingh (2014)
Korte toelichting op Vision 2030
Bovenstaande kenmerken kunnen worden gevisualiseerd door hieraan een waardering toe te kennen.
Indien de VHP echt geeft om duurzame ontwikkeling is het te adviseren om milieumanagement accounting in te voeren in het overheidsbeleid. Te meer daar Suriname nog over ongerept natuur beschikt enerzijds, maar anderzijds omdat de winning van grond- en hulpstoffen negatieve effecten hebben op het ecologisch systeem.
Kortom het is een goede aanzet om een strategie te bepalen en hierover te discussiëren. Ik mis tevens de missie van VHP in relatie met de opgestelde visie. Strategie begint immers hiermee, daarna de visie en doelstellingen (in SMART).
Robbie Mohansingh