Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Kortdurend gehoorverlies niet schadelijk’

‘Kortdurend gehoorverlies niet schadelijk’

Kortdurend gehoorverlies bij harde geluiden wijst niet op schade aan het gehoor, maar op een goed werkend beschermingsmechanisme. Dat beweren wetenschappers uit Australië.

Bij harde omgevingsgeluiden produceren cellen in menselijke oren een hormoon genaamd ATP dat een tijdelijk gehoorverlies veroorzaakt.

Door deze afname in gehoorgevoeligheid wordt het slakkenhuis in het binnenoor beschermd tegen overmatige stress, zodat er geen blijvende gehoorschade optreedt.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van New South Wales in een nog te verschijnen studie in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Deze ontdekking verklaart waarom we enkele uren of dagen na een luidruchtig concert last hebben van gehoorverlies. Het door ons ontdekte beschermingsmechanisme staat dan aan”, verklaart hoofdonderzoeker Gary Housley op nieuwssite ScienceDaily.

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door muizen te kweken die ongevoelig waren voor het hormoon ATP. Bij deze dieren trad geen gehoorverlies op bij harde geluiden.

De dieren bleken daardoor echter veel meer kans te hebben om permanente gehoorschade op te lopen als gevolg van het lawaai, dan muizen die wel gevoelig waren voor het hormoon.

Uit een eerdere studie in China is al gebleken dat ook mensen die door een genetische mutatie ongevoelig zijn voor het hormoon ATP meer kans hebben op gehoorschade.

De leden van twee Chinese families waarin de mutatie veel voorkwam bleken relatief snel permanent gehoorverlies te ontwikkelen als ze in luidruchtige omgevingen werkten.

Volgens Housley suggereren de nieuwe bevindingen dat menselijke oren door een natuurlijk beschermingsmechanisme bijzonder goed bestand zijn tegen incidentele harde geluiden, maar dat op de lange termijn wel schade kan ontstaan.

“Je kunt het vergelijken met blootstelling aan de zon”, verklaart hij. “Het is niet het acute contact, maar de blootstelling op de lange termijn die jaren later problemen kan geven.”

(nu.nl)


Posted

in

by