Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Koi Sa Boo: “geef terug aan kinderen binnenland”

Koi Sa Boo: “geef terug aan kinderen binnenland”

“Mensen van het binnenland, die nu in de stad wonen en iets zijn geworden in de maatschappij, moeten niet vergeten vanwaar ze komen. Geven jullie terug aan de jongeren van het gebied. Ze hebben de motivatie van degenen die het goed doen in de maatschappij extra nodig”. Dit zegt de voorzitter van Stichting Koi Sa Boo tevens eigenaar van het vakantieoord Koi Sa Boo, Walter Huur. Het afgelopen weekend organiseerde zijn organisatie een motivatieweekend voor leerlingen van VOJ Atjoni in Sipaliwini, Boven-Suriname.

Volgens Huur hebben de leerlingen de motivatie hard nodig in het binnenland. Deze leerlingen worden volgens hem steeds als achtergestelde groep beschouwd in de samenleving. “Willen we die gedachte van ‘achtergesteld zijn’ wegwerken, moeten we met z’n allen een bijdrage hieraan leveren. Wij van Koi Sa Boo doen het door middel van de jaarlijkse motivatiesessies op het oord en verwachten dat onze eigen mensen in de stad ook een bijdrage leveren om dit doel te realiseren voor elk kind van het binnenland”, stelt Huur.

Sinds 2012 organiseert Stichting Koi Sa Boo elk jaar motivatieweekenden voor leerlingen van verschillende scholen in het binnenland. Dit jaar waren de eerste klasse leerlingen van Mulo Atjoni aan de beurt.

Verdeeld in twee groepen worden de leerlingen in twee weekenden ingelicht over verschillende motiverende onderwerpen. “Wij verwachten geen geld noch arbeid van die kinderen, wat we wel verwachten is dat ze allemaal beter worden en vooruitgaan. Dat ze allemaal hun best doen, iets worden in de maatschappij en het allemaal goed maken in hun loopbaan ”, zegt Huur.

Een aantal gastsprekers vanuit Paramaribo zijn uitgenodigd om de leerlingen te motiveren. De onderwerpen als drugs en alcohol, seksualiteit, faalangst, gedrag, liefde hebben voor elkaar, elkaar helpen en ondersteunen kwamen onder andere aan de orde.

Muriël van Russel van de Dermatologische Dienst nam het onderwerp over seksualiteit op zich, RUMAS ging in op het gedrag en gedragsverandering, terwijl Caroline Dragtenstein van het Examenbureau de studiemogelijkheden voorhield aan de leerlingen.

Claudia Cotin van het Bureau Dak en Thuislozen (BDT) ging in op drugsverslaving en faalangst. Ze wees op de probleemgevallen bij het gebruik van drugs, wat gebeurt er wanneer je verslaafd ben.

Ivanildo Samon, die drugsverslaafde was, vertelde zijn eigen verhaal over drugs en alcohol en het DNA-lid Silvana Afonsoewa wees de kinderen op voornamelijk liefde voor elkaar hebben en peer pressure.(GFC)