PARAMARIBO, 11 jun – Suriname kreeg in 2011 ruim dertig miljoen euro aan Nederlandse ontwikkelingshulp. Opmerkelijk, omdat de betrekkingen tussen beide landen juist in dit jaar snel afwaarts liepen. Het meeste geld ging naar de aanleg van dijken. Volgens parlementariër Henk Ramnandanlal geeft precies dat de verklaring.

Dat Suriname toch nog zoveel hulp kreeg toegestopt was uit puur eigen belang. “Stopzetting zou slechts betekenen dat de economische belangen direct geraakt zouden worden”, zegt Ramnandanlal tegenover de Ware Tijd. De Nederlandse adviseurs en aannemers moesten immers betaald worden. Het zou de afgelopen decennia niet anders zijn geweest. De ruim anderhalve miljard euro aan ontwikkelingshulp sinds 1975, draagt een stempel van eigen belang.

Als het ook even kan, moet Nederland ook nog direct baat hebben. “We zien dat de hulp die gegeven is om zogenaamd de rechtsstaat te versterken, heel weinig is gegaan naar bestrijding van criminaliteit, waar het Surinaamse volk dagelijks onder gebukt gaat”, aldus Ramnandanlal. Er was meer interesse voor drugsbestrijding. Nederland ondervindt immers last van de drugssmokkel. “Waar het op neerkomt, is in hoeverre de hulp kan worden ingezet voor het economische belang van Nederland.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.