Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Knoflook effectiever dan antibiotica

Knoflook effectiever dan antibiotica

Een voedingsstof in knoflook lijkt 100 keer effectiever in de strijd tegen de darmbacterie Campylobacter dan twee populaire antibiotica.

Dat stellen onderzoekers van de Washington State University.

De Campylobacter is een van de belangrijkste oorzaken van voedselinfecties. Besmetting vindt vooral plaats door rauw voedsel. Belangrijke symptomen zijn diarree, kramp, buikpijn en koorts.

“Ik ben erg enthousiast over de resultaten”, vertelt hoofdonderzoeker Xiaonan Lu. “De stof in knoflook laat zien dat we bacteriën in onze omgeving en in het eten kunnen verminderen. Dit is in eerste stap in het ontwikkelen van nieuwe strategieën.”

Lu en zijn collega’s keken naar de smaakstof diallyl sulfide en zijn eigenschappen om een bacterie te doden wanneer het beschermd is door een slijmlaag (biofilm). Deze laag maakt de bacterie duizend keer meer resistent voor antibiotica. Diallyl sulfide ging echter gemakkelijk door de slijmlaag heen en doodde de bacterie.

Eerder onderzoek liet al zien dat de diallyl sulfide ook andere bacteriën die voedselinfecties veroorzaken, zoals Listeria en E.Coli, kunnen bestrijden. De wetenschappers benadrukken dat het onderzoek zich nog in een eerste fase bevindt.

Het eten van knoflook is gezond, maar je zult er niet per se een voedselinfectie mee voorkomen. Wel kan de voedingsstof van pas komen om de aanwezigheid van de Campylobacter in de voedselverwerkingindustrie te verminderen.

(nu.nl)


Posted

in

by