Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » KLM bijna failliet, hoe lang steunen wij SLM nog met ons zuurverdiende belastinggeld?

KLM bijna failliet, hoe lang steunen wij SLM nog met ons zuurverdiende belastinggeld?

INGEZONDEN- De KLM staat op de rand van faillissement en zal niet overleven indien het luchtvaartbedrijf niet snel uit de impasse komt met de Nederlandse regering. Staat de SLM hetzelfde te wachten? Hoe lang wordt ons zuurverdiende belastinggeld nog misbruikt om het peperduur personeel van het logge en al decennialang verlieslatend vliegbedrijf te helpen het hoofd boven water te houden?

Een ieder moet in moeilijke perioden leren om offers te brengen. Maar vol verbazing las ik recentelijk op de GFC-  site dat SLM- personeel op geen enkele wijze salaris wenst in te leveren. Integendeel, willen ze hun inkomen meer waardevast maken door dat te koppelen aan de Amerikaanse dollar.

Het is evident dat SLM- medewerkers onvoldoende ervan doordrongen zijn dat hun overlevingspositie al zeer lange tijd afhankelijk is van de steun van ons belastinggeld. Ook voor de coronauitbraak! U en ik betalen het salaris van het personeel en de instandhouding van het kwakkelend bedrijf. Het is ons zuurverdiende geld dat wij afdragen aan de belastingdienst. 

Het is dezelfde houding die nu mogelijk kan zorgen voor het bankroet van de KLM. Ook die luchtvaartmaatschappij is, echter vanwege de coronacrisis, in zeer zwaar weer terecht gekomen en zegt het niet lang meer te redden indien ze geen financiële steun van de overheid krijgt.

Maar in tegenstelling tot de Surinaamse regering, die maar geld blijft pompen in de SLM, krijgt de KLM  van het Nederlandse kabinet voorlopig geen staatssteun meer.

De Nederlandse minister van financiën wil de KLM geen geld meer geven. Hij eist dat alle KLM-medewerkers voor vijf jaar salaris inleveren, voordat hij akkoord gaat. En het voltallige kabinet Rutte staat achter zijn besluit.

Het lijkt er veel op dat de starre houding van een deel van het KLM- personeel dat weigert om in te leveren, zorgt voor een “gevaarlijke situatie”. Meer dan 30.000 KLM – medewerkers zouden bij een faillissement hun baan verliezen. Desondanks houdt het kabinet Rutte zijn poot stijf. Immers, het gaat om geld van de belastingbetalers en steun aan een bedrijf moet verantwoord en eerlijk zijn.

Het zou een leerrijke les moeten zijn voor de regering Santokhi- Brunswijk.

Het is zeer onverantwoordelijk en oneerlijk om in deze financiële crisis waarin Suriname nu is, vele miljoenen Amerikaanse dollars te pompen in een bedrijf dat al “met een been in het graf staat”. Nog wranger is het dat het personeel weigert om in te leveren.

R. Pinas 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Het bericht KLM bijna failliet, hoe lang steunen wij SLM nog met ons zuurverdiende belastinggeld? verscheen eerst op GFC Nieuws.