PARAMARIBO, 26 sep – De relatief kleine bevolking van Suriname is wellicht een obstakel bij het streven naar waarheid en verzoening rond acht december 1982. Dit stelt Ricardo Panka, fractieleider van Desi Bouterses NDP. Als voorzitter van de commissie die een waarheids- en verzoeingscommissie moet voorbereiden, oriënteerde Panka zich onlangs in het buitenland. Zijn eerste conclusie is dat het niet bepaald makkelijk wordt.

Het ligt niet eens zozeer aan ‘de zaak’ zelf. “De zaak van Suriname is niet complex, juist niet. Het unieke is dat het een klein land is”, zegt Panka tegenover de Times of Suriname. Een vergelijking met landen als Panama met een grotere bevolking, blijft daarom moeilijk. Het Midden-Amerikaanse land maakte deel uit van de oriëntatietrip. Het werk van de waarheidscommissie daar, is toch anders verlopen. Het probleem met een kleinere bevolking is vooral de impact.

De sociale banden met de slachtoffers en de nabestaanden zijn hechter dan in een land met een miljoenenbevolking. “De Surinaamse situatie is uniek. Wat wel duidelijk is in alle landen, is dat de periode van de donkere dagen afgesloten wordt”, aldus Panka. Hij vindt zijn missie naar ook de Verenigde Staten van Amerika, geslaagd. Er waren ontmoetingen met personen en instanties die ervaring hebben met soortgelijke processen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.