PARAMARIBO, 16 aug – Met nog van alles wat ter elfder ure nog moet worden afgerond, is het zover. “Het gaat beginnen”, aldus Ivan graanoogst, voorzitter van het managementcomité. De inspanningen, irritaties en twijfels op het laatste moment, zullen hun waarde moeten bewijzen. Met wat geklaag over late betalingen op de achtergrond en een grotendeels nog onbekend programma, wordt de rode loper uitgegooid.

Met nog een dag te gaan hebben tien landen zich formeel aangemeld. De elfde versie van het Caribisch cultureel festival moet volgens de verwachtingen het cultureel decor worden van ruim twintig landen. Volgens het comité komen nog dagelijks delegaties aan en wordt er nog op het laatste moment gevraagd om deel te nemen. De koortsachtige sfeer typeert de aanloop. De reikwijdte is uitgebreid op initiatief van Suriname. Ook Zuid-Amerikaanse landen doen mee, een unicum.

China en Indonesië hebben ook artiesten afgevaardigd. Graanoogst ziet het helemaal goed komen de komende twee weken. Vanaf voeding, theater en dans tot aan klederdrachten uit de regio zullen worden uitgestald. Er zijn meerdere podia. Het grootste is op het Onafhankelijkheidsplein. Het plein is vermaakt tot podium met zicht op het presidentieel paleis waar de opvoeringen plaats zullen vinden. Theaters kregen een opknapbeurt en Chinees kunstvuurwerk is uitgepakt.

Anders dan de eerste keer toen Suriname organiseerde in 2003, is Paramaribo niet de enige Carifesta-plek. De meeste districten doen mee en kleden zich op hun best. Er worden honderden artiesten uit de regio verwacht. Opvallende namen zijn Wycleff Jean van Haïti, Lia Sophia van Brazilië en de Tropicana show uit Cuba. Graanoogst verwacht dat het wel op zijn pootjes terecht komt. “Op onze Surinaamse manier zullen we het beste geven.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.