Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Kinderen volledig verdoven tijdens radiotherapie? Bij het UZ Saint-Luc kijken ze naar een tekenfilm

Kinderen volledig verdoven tijdens radiotherapie? Bij het UZ Saint-Luc kijken ze naar een tekenfilm

Kinderen met kanker die radiotherapie ondergaan niet meer volledig verdoven, maar een gezellige tekenfilm voorschotelen? Het is de efficiënte en bovendien goedkopere aangepaste behandeling die het universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel verkiest.

“Radiotherapie kan voor een kind heel eng zijn”, zo ving onderzoeker Catia Aguas van het universitair Ziekenhuis Saint-Luc onlangs op de ESTRO 36 Conference aan. “Het is een grote kamer vol machines en rare geluiden, en het moeilijkste is dat ze tijdens de behandeling helemaal alleen zijn. Voor de therapie hebben ze ook al een serie tests en behandelingen ondergaan – soms pijnlijke – en als ze dus bij de radiotherapie komen, voelen ze zich niet bepaald goed in hun vel.”

Om ervoor te zorgen dat de radiotherapie zo kalm en succesvol mogelijk verloopt, worden kinderen bijgevolg doorgaans volledig verdoofd. Om dat te vermijden, startte Saint-Luc een aangepaste behandeling op met een projector waarbij de kinderen niet volledig verdoofd worden, maar tijdens de therapie een tekenfilmpje kunnen bekijken van hun favoriete cartoon.

Minder traumatisch, sneller en kostenefficiënter

“Sinds we video’s gebruiken tijdens de behandeling, zijn de kinderen veel minder angstig”, stelt Aguas. “Het is zowel voor het kind als voor de familie minder traumatisch. Als de kinderen weten dat ze naar een leuke film mogen kijken, zijn ze veel meer ontspannen en werken ze beter mee. Als de video start, is het alsof ze heel even naar een andere wereld reizen.” En de ouders moeten hun kind niet langer onder volledige verdoving zien gaan.

Door het wegvallen van de narcosestap is er ook minder voorbereiding nodig. “Dat levert een enorme tijdswinst op”, klinkt het. De projector bleek tot slot ook simpel en goedkoop te installeren.

Van 83% naar 33%

Intussen gebruikt het ziekenhuis de unieke methode al twee jaar. Daarvoor was volledige verdoving nodig bij 83% van de radiotherapiebehandelingen bij kinderen. Nadat de projector werd geïnstalleerd, was volledige narcose slechts in 33% van de gevallen noodzakelijk. “Sponge Bob, Cars en Barbie blijken populaire keuzes bij onze patiënten”, merkt Aguas nog op.

Wat met volwassenen?

Nu wordt gekeken hoe het ook kan toegepast worden bij volwassenen. Patiënten die claustrofobie hebben en angstig worden in de machine, zijn immers mogelijk ook gebaat bij een video die hun focus kan verleggen.(HLN.be)