Kinderen die in de baarmoeder worden blootgesteld aan het HIV-virus ontwikkelen vaker hoorproblemen als ze tieners zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van verschillende Amerikaanse gezondheidsinstituten en de San Diego State University.

Volgens de onderzoekers treft ongeveer gehoorverlies ongeveer 9 tot 15 procent van de HIV-geïnfecteerde kinderen. Bij kinderen die niet geïnfecteerd zijn met het virus, maar waarvan de moeder tijdens de zwangerschap wel besmet was, kwam gehoorverlies bij 5 tot 8 procent van de kinderen voor.

“Kinderen die voor hun geboorte worden blootgesteld aan het HIV-virus hebben een grotere kans op hoorproblemen”, vertelt onderzoeker George Siberry van het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD). “Het is belangrijk dat zorgverleners zich daar bewust van zijn.”

In vergelijking met nationale gemiddelden krijgen kinderen met HIV-infectie ongeveer 200 tot 300 procent vaker te maken met gehoorverlies. “Als ouders en leraren weten dat kinderen hoorproblemen hebben, kunnen ze hun communicatie op daarop aanpassen”, legt Howard Hoffman uit van National Institute on Deafness and other Communication Disorders (NIDCD).

Eerder onderzoek liet zien dat kinderen met HIV vatbaarder zijn voor infecties aan het middenoor. Als dit vaker voorkomt kunnen de infecties tot gehoorverlies leiden. Kleine afwijkingen aan het gehoor kunnen al leiden tot leerachterstand op het gebied van taalvaardigheden. Bij groter gehoorverlies zijn vaak hulpmiddelen nodig.

Het onderzoek is online gepubliceerd in The Pediatric Infectious Disease Journal. Ruim tweehonderd kinderen en tieners namen deel aan de studie. Alle kinderen waren al voor hun geboorte blootgesteld aan HIV en ongeveer 60 procent van hen was HIV-positief.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.