Het slikken van geneesmiddelen is voor kinderen vaak lastig. Onderzoekers uit Utrecht laten zien dat kleine tabletjes van 4 millimeter en siroop de voorkeur hebben bij zowel ouders als kinderen.

Onderzoekers van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen hebben gekeken naar de meest kindvriendelijke toedieningsvorm en hun acceptatie door ouders en kinderen.

Ze testten vier orale toedieningsvormen bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 4 jaar. De ouders dienden de middelen tweemaal daags toe.

De testmiddelen waren een kleine tablet (diameter 4 millimeter), een poeder, een suspensie en een siroop.

Bij het onderzoek waren 183 kinderen betrokken. De ervaringen met en de acceptatie van de geneesmiddelen gaven de ouders aan op een schaal van 1 tot 10.

Ook werd naar de voorkeur voor een toedieningsvorm gevraagd. De gemiddelde score was het hoogst voor de tablet, gevolgd door het poeder, de siroop en de suspensie.

De kinderen en ouders waardeerden de tablet en de siroop hoger dan de suspensie en de suspensie beter dan de poeders. In de beschouwing wordt opgemerkt dat het onderzoek een placebo betreft met min of meer neutrale (tablet/poeder) of zoete smaak (suspensie/siroop).

De uitkomsten zouden dus kunnen verschillen als een middel een ingrediënt bevat met een ‘vieze’ smaak.

Volgens de onderzoekers zouden farmaceutische bedrijven tenminste twee verschillende toedieningsvormen voor kinderen moeten ontwikkelen. Op basis van de resultaten van dit onderzoek ligt de voorkeur bij een kleine tablet en een siroop.

Het onderzoek is gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.