Keti Koti festival in het Afrika Museum

Op zondag 8 juli vindt in het Afrika Museum in Berg en Dal het ‘Keti Koti festival’ plaats. Tijdens dit festival wordt de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd met een feestelijk programma vol activiteiten en live-muziek. Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘verbroken ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

Een Surinaams koor zal Psoko Psalm liederen ten gehoor brengen. Dit zijn klaag- en troostliederen die door de Afrikaanse voorouders in Suriname zijn ontwikkeld tijdens de slavernij. Ook kunnen bezoekers een slavernijroute door het museum volgen. Op diverse plekken wordt door Surinaamse acteurs de geschiedenis van de slavernij in beeld gebracht. Verder is er een koto show (een modeshow met traditionele Surinaamse kleding) en een Caribische markt waar uiteraard ook heerlijke Surinaamse hapjes en gerechten verkrijgbaar zijn. Voor kinderen is er een activiteitenprogramma met workshops, schminken en haarvlechten.

Matwitwi: Marron percussie, zang- en dansgroep
Matwitwi geeft tijdens het Keti Koti festival een fascinerend beeld van traditionele muziek van de grootste Surinaamse Marrongemeenschappen ‘Saamaka’ en ‘Okanisi’.

Lobi Firi
Het festival wordt om 16.00 uur feestelijk afgesloten met een optreden van de Surinaamse muziekgroep Lobi Firi. Lobi Firi speelt muziek van het subgenre kaskawi, een mix van de Afro-Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina. De naam Lobi Firi betekent, vrij vertaald, het gevoel van liefde.

Kijk voor meer informatie over het programma op: www.afrikamuseum.nl.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.