PARAMARIBO/ BERG en DAL- Op zondag 8 juli 2012 vindt in het Afrika Museum in het Nederlandse Berg en Dal het ‘Keti Koti festival’ plaats. Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘verbroken ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Tijdens dit festival wordt de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd met een feestelijk programma vol activiteiten en livemuziek.

Een Surinaams koor zal Psoko Psalm liederen ten gehoor brengen. Dit zijn klaag- en troostliederen die door de Afrikaanse voorouders in Suriname zijn ontwikkeld tijdens de slavernij. Ook kunnen bezoekers een slavernijroute door het museum volgen. Op diverse plekken wordt door Surinaamse acteurs de geschiedenis van de slavernij in beeld gebracht. Verder is er een koto show (een modeshow met traditionele Surinaamse kleding) en een Caribische markt waar uiteraard ook heerlijke Surinaamse hapjes en gerechten verkrijgbaar zijn. Voor kinderen is er een activiteitenprogramma met workshops, schminken en haarvlechten.

‘Matwitwi’ een marron percussie, zang- en dansgroep geeft tijdens het Keti Koti festival een fascinerend beeld van traditionele muziek van de grootste Surinaamse Marrongemeenschappen ‘Saamaka’ en ‘Okanisi’.

Het festival wordt om 16.00 uur feestelijk afgesloten met een optreden van de Surinaamse muziekgroep Lobi Firi. Lobi Firi speelt muziek van het subgenre kaskawi, een mix van de Afro-Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina. De naam Lobi Firi betekent, vrij vertaald, het gevoel van liefde.

Meer informatie over het programma staat op de website : www.afrikamuseum.nl.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.