Vroeger keken kinderen vaak uit naar eind van het jaar, dus de maand december om vuurwerk af te schieten, maar de jeugd van tegenwoordig is niet zo enthousiast. Enkele jongeren geven tijden een gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname aan, dat zij wel wachten op de maand december, voor het vieren van Kinderdag en kerst en oud op nieuw ook, niet voor het afschieten van vuurwerk, maar om samen met hun nichtjes en neefjes te zijn.

Dabra, die acht jaar is, zegt dat zij niet uitkijkt naar het afschieten van vuurwerk. Zij is altijd bang geweest en keek juist uit om samen te zijn met haar familie die zij lang niet heeft gezien. “Mama zegt iedere keer, dat zij geen vuurwerk gaat kopen, dat dat geld verbranden is en dat vond ik helemaal niet erg. Maar, ik kijk wel uit naar Kinderdag, want op die dag krijg ik leuke dingen van mijn ouders, oma, opa en tante. Daarna volgt kerst en dan heb je ook weer leuke cadeautjes en leuk samen zijn.” 

Dabra geeft verder aan, dat niemand in huis echt in de stemming is om vuurwerk af te schieten. “Mama en papa geven dagelijks veel uit en leuke dingen doen kunnen wij daarom niet meer. Alles is nu ook zo duur en vuurwerk gaat ook duur zijn, dus ik ben tevreden dat wij weer samen zullen zijn.”

Mark, 12 jaar, zegt dat hij wel vuurwerk zal afschieten. Zijn moeder had hem al op de hoogte gesteld dat zij geen vuurwerk gaat kopen van het jaar. Maar, Mark heeft zijn spaarcentjes nog en blijft ook nog sparen, zodat hij kan gaan genieten van het afschieten van vuurwerk. Mark werkt elk weekend en probeert zijn moeder een handje te helpen in het huishouden. “Met mijn geld koop ik wat ik wil en help ik mijn moeder als zij iets niet kan doen of als ik iets lekker lust dan koop ik die spullen en dan maakt zij het klaar. Niet al mijn geld gebruik ik, ik ben er heel zuinig mee, omdat ik oudjaar vuurwerk wil afschieten en ook wil wandelen met mijn vrienden. Natuurlijk help ik mijn moeder de andere feestdagen of dagen waarop zij het moeilijk heeft, maar ik kijk het meest uit naar de dag waarop wij vuurwerk mogen afschieten.”

Mark geeft verder aan, dat hij niet ervan hield om vuurwerk af te schieten, maar elk jaar kreeg zijn vader een zak met vuurwerk van het werk en bracht het voor hem naar huis. “Het is al enkele jaren dat hij niet heeft gebracht en vorig jaar hebben wij helemaal geen vuurwerk afgeschoten, dus ik dacht ik doe het dan anders. Het is niet nodig en ook niet van belang, maar ik heb er voor gespaard en mis de oude tijden, dus het kan een keer”, benadrukt Mark.

TM 

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.