Wilfred Burgos

PARAMARIBO- Wilfred Burgos is misschien de bekendste naam als het gaat om de karatesport in Suriname. Burgos is reeds tientallen jaren actief op vooral karategebied. Dit jaar herdenkt hij 50 jaar topsport beoefening en 35 jaar het door hem opgerichte Kyokkushinkai Karate Instituut Burgos. Op woensdag 17 maart jongstleden organiseerde het Sport Instituut Burgos in verband met deze heuglijke feiten een family day  voor haar karateka’s van de afdelingen Altonaweg (Lelydorp) en Paramaribo.

Binnenkort volgen er nog een receptie en een reünie van oud-leden. Als allround sportman beoefende Burgos tussen zijn 15e en 30ste jaar verschillende takken van sport zoals, atletiek, turnen, boksen, taekwondo, badminton en karate. In die periode behaalde hij tientallen nationale junioren- en seniorenkampioenschappen  op de nummers kogelstoten, discuswerpen, hoogspringen en zeskamp. Internationaal behaalde Burgos voor Suriname in het buitenland 18 gouden plakken op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen.

De nationale prestaties en records op deze nummers en de zeskamp staan na 37 jaar nog steeds op zijn naam. In dezelfde periode dat Burgos als atleet nationaal en internationaal grote successen boekte, beoefende hij ook actief de karatesport. In 1978 behaalde hij op zijn 30ste samen met Frank Lobman als eerste karateka’s in Suriname de zwarte band. Karate Instituut Burgos (KIB) werd op 3 maart van dat jaar door Burgos opgericht met als hoofddoelstelling Surinaamse jongeren te helpen vormen door middel van de discipline van de Oosterse gevechtskunst.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.