GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE– De talkpoeder/babypoeder van een zeer bekend merk dat door vrouwen en artsen sterk in verband wordt gebracht met eierstokkanker, is volgens informatie nog steeds te vinden in sommige slaapkamers en badkamers in Suriname.

Volgens the International Journal of Gynecological Cancer verhoogt frequent gebruik van talkpoeder in de buurt van de vrouwelijke geslachtsorganen het risico op kanker met 30-60%. Hoe vaker een vrouw die gebruikt, hoe groter de kans dat ze kanker krijgt.

Dr. Daniel Cramer van de Harvard Medical School zegt dat duizenden vrouwen elk jaar eierstokkanker krijgen door het gebruik van talkpoeder in de omgeving van hun vagina.

De talkpoeder kan in de vagina komen nadat die is aangebracht voor persoonlijke hygiëne. Vooral na gebruik in het genitale gebied, de dijen of op maandverband, kan de poeder na verloop van tijd kanker veroorzaken, zo wordt althans steeds vaker beweert in de rechtszaal.

Ruim 20.000 rechtszaken zijn in de VS aangespannen door vrouwen die de talkpoeder de schuld geven voor het veroorzaken van kanker. Ondanks de groeiende bezorgdheid over kankerverwekkende stoffen, bleven fabrikanten hun babypoeder verkopen aan voornamelijk zwarte vrouwen.

Intussen hebben een ruim aantal vrouwen met eierstokkanker in totaal honderden miljoen Amerikaanse dollars schadevergoeding toegezegd gekregen.

Bedrijven die talkpoeder op de markt brengen worden ervan beschuldigd opzettelijk vrouwen niet te hebben gewaarschuwd dat de poeder kanker kan veroorzaken bij gebruik nabij hun geslachtsdelen.

Intussen roepen diverse advocatenkantoren gebruikers van de talkpoeder die ziek zijn geworden nog steeds op om middels rechtszaken veel schadevergoedingsgeld te eisen van fabrikanten.

De verkoop van deze talkpoeder is intussen op veel locaties in de VS en Canada verboden. In armere landen wordt deze talkpoeder echter nog steeds verkocht. Veel vrouwen poederen vooral de huid nabij hun vagina.

Sommigen fabrikanten blijven er echter bij dat talkpoeder beslist geen kanker veroorzaakt en zonder gevaar gebruikt kan worden! Er bestaat volgens hen geen hard bewijs. Verschillende wetenschappelijke studies spreken elkaar op dit punt ook helemaal tegen. 

Foto: Pascal Meier

Het bericht ‘Kankerverwekkende’ babypoeder/talkpoeder nog steeds gebruikt door Surinaamse vrouwen verscheen eerst op GFC Nieuws.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.