Hij leed weliswaar puntverlies in zijn laatst gespeelde partij, maar Imaan Kalidjo blijft ook na de negende speelronde koploper in het VCB nationaal schaakkampioenschap. De lijstaanvoerder sloeg in het Denksportcentrum een aanval van achtervolger Shaief Chashawa af: de partij tussen de twee schakers eindigde in een remise.

Kalidjo blijft daardoor aan leiding in het toernooi dat nog vier speelrondes te gaan heeft. Hij is koploper met zeven punten, een halve punt meer dan Chashawa. De nummer twee heeft weliswaar een wedstrijd minder gespeeld.

Kalidjo en Chashawa worden op de hielen gezeten door Jason Yeung en Pratul Panchoe. Yeung miste een gouden kans om de macht te grijpen in het toernooi. Hij leed in de negende ronde tegen Shiva Kalka zijn eerste nederlaag van het schaakkampioenschap.

Yeung blijft daardoor derde met zes punten, evenveel als nummer vier Panchoe. Viresh Giasi sluit de top vijf af met 5,5 punten dankzij een zege op titelverdediger Dewperkash Gajadin.

De kampioen van het vorig jaar leed al zijn vierde verlies van het toernooi en kan net 3,5 punten titelprolongatie praktisch uit het hoofd zetten. Gajadin bezet momenteel de tiende plaats achter Kalka (4,5 punten), Yannick Kartodikromo, Gerrit Amardarso (elk 4 punten) en Krishan Bridjlal (3,5 punten). Het verschil tussen Gajadin en Bridjlal ligt in het aantal breakpunten.

Ondertussen blijft Roger Matoewi punten morsen. De veertienvoudig landskampioen leed voor de achtste keer in negen partijen puntverlies door tegen Shatish Lautan niet verder dan een remise te komen. Matoewi, die tot nog toe maar één partij won bezet met drie punten de voorlaatste plek van veertien deelnemers. Alleen hekkensluiter Frank Lo Kim Lin heeft met 1,5 punten minder gepresteerd.

Het schaakkampioenschap wordt later deze week voortgezet. Aanvankelijk zou de tiende ronde vandaag plaatsvinden, maar die is verschoven naar vrijdagavond om zes uur in het Denksportcentrum. Simultaan wordt de vijfde ronde van het kwalificatietoernooi voor het vrouwenkampioenschap afgewerkt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.