Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van twee plakken kaas per dag het risico op diabetes type 2 verlaagt met 12 procent.

De onderzoekers keken naar het voedingspatroon van 16.800 gezonde volwassenen en 12.400 patiënten met diabetes type 2 in 8 verschillende Europese landen.

Uit de studie, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat wie dagelijks 55 gram kaas eet 12 procent minder kans loopt op het krijgen van diabetes type 2. Hetzelfde geldt voor mensen die dagelijks 55 gram yoghurt eten.

Experts raden het vaak af te veel zuivel te nemen omdat dit rijk is aan verzadigde vetten. Deze verhogen namelijk de cholesterol en het risico op diabetes.

Maar volgens de onderzoekers zijn niet alle verzadigde vetten even slecht als andere en zijn sommige verzadigde vetten zelfs goed voor de gezondheid. Een theorie van de onderzoekers is dat de zogenaamde ‘probiotische’ bacteriën in de kaas en yoghurt de cholesterol verlagen. Hierdoor zouden bepaalde vitamines aangemaakt worden die diabetes voorkomen.

Kaas, melk en yoghurt zijn rijk aan vitamine D, calcium en magnesium die mogelijk beschermen tegen diabetes type 2. De ziekte ontstaat wanneer het lichaam onvoldoende van het hormoon insuline produceert om zelf de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Vaak is diabetes type 2 een gevolg van obesitas. Symptomen van de ziekte zijn veel plassen, constante vermoeidheid en overmatige dorst.

De ziekte is te behandelen met een aangepast dieet, maar ook met medicijnen. Wanneer patiënten niet goed voor zichzelf zorgen, kan dit tot ernstige complicaties lijden.

Experts waarschuwen dat nu niet iedereen massaal kaas moet gaan eten, maar dat het vooral van belang is om dagelijks voldoende fruit en groenten te eten en niet te veel zout en vetten binnen te krijgen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.