Tienerjongens met overgewicht hebben 50 procent minder testosteron in hun lichaam, dan leeftijdsgenootjes met een normaal gewicht.

Hierdoor hebben ze meer kans op onvruchtbaarheid.

Dat schrijven onderzoekers van de Buffalo’s School of Medicine and Biomedical Sciences in het tijdschrift Clinical Endocrinology.

Het geslachtshormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de testes en prostaat en geeft daarnaast de groei van spieren, botten en lichaamshaar een boost.

Voor dit onderzoek bestudeerden de wetenschappers 25 jongens met overgewicht en 25 jongens met een gezond gewicht. “De resultaten zijn erg verrassend”, aldus onderzoeker Paresh Dandona. “We hadden niet verwacht 50 procent minder testosteron te vinden bij de jongens met overgewicht.”

Dandona benadrukt het belang van de bevindingen. “Weinig testosteron leidt mogelijk tot onvruchtbaarheid en impotentie.” Hoewel het een klein onderzoek betreft, toont het duidelijk het gigantische effect van overgewicht.

Daarbij vond de onderzoeker ook een verband tussen weinig testosteron en een verhoogde kans op buikvet. Wat op zijn beurt weer kan leiden tot insulineresistentie en diabetes.

“Het goede nieuws is, dat het testosteron in het lichaam van mannen met overgewicht weer normaal wordt als zij een maagverkleining ondergaan.”

”Mogelijk heeft gewichtsverlies door leefstijlaanpassingen hetzelfde effect. Grootschalig vervolgonderzoek moet dit uitwijzen”, besluit Dandona.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.