PARAMARIBO, 30 apr – Johannes Balong is aangewezen als voorlopig granman (opperhoofd, red.) van de stam der Aucaners. De leiders van deze Marronstam namen het besluit na langdurig overleg. Aanvankelijk kon geen overeenstemming worden bereikt. De gedoodverfde opvolger van de onlangs verscheiden Gazon Matodja bedankte voor de eer.

Het betrof degene die volgens de traditie behoorde over te nemen. Na de weigering ontstonden er nogal wat meningsverschillen. “We konden niet tot overeenstemming komen, aangezien er verschillende kandidaten waren”, zegt Auca-dignitaris Johan Djanie tegenover de Ware Tijd. Dat de meningsverschillen tot spanningen leidde, ontkent hij. Johannes Balong moet nu de overdracht voorbereiden aan een nieuwe stamleider.

Daar wordt binnenkort nog een besluit over genomen. De traditie bij de Aucaners schrijft voor dat alleen leden van de Otoo-lo opperhoofd mogen worden. De Otoo vormen één van de twaalf lo’s (leefgemeenschappen) die de Auca-stam uitmaken. Gazon Matodja beoorde tot de Baakabee, een tak van de Otoo-lo. Hij werd in 1966 beëdigd tot granman. Kort voor zijn dood werd hij tot koning van de stam gekroond. Het was de waardering voor zijn voorbeeldig leiderschap.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.