door Robin Rosario

PARAMARIBO – Eddy Jharap, voormalig directeur van Staatsolie Suriname NV zei donderdagavond tijdens een paneldiscussie over privatisering van staatsbedrijven een voorstander te zijn van 20 – 30 % privatisering van Staatsolie. De discussie werd georganiseerd door de VHP. Tijdens zijn inleiding haalde Jharap verschillende punten aan waarom hij privatisering van Staatsolie een goede zaak vindt.

Als een rode draad liep door zijn inleiding de bemoeienis van de politiek bij staatsbedrijven en in het bijzonder bij Staatsolie. Door die bemoeienis, de benoeming van de RvC, directeur en stafleden komen operationele en economische besluiten van het bedrijf in het gedrang en de politieke druk kan de ontwikkeling van het bedrijf stagneren. Zonder politieke invloeden kunnen staatsbedrijven efficiënter en productiever hun werkzaamheden uitvoeren en toch binnen de boezem van de staat blijven.

Natuurlijke hulpbronnen zijn eigendommen van het volk en het volk moet genieten van de opbrengsten volgens de Mijnwet en de Petroleumwet. Tussendoor haalde Jharap even de kwestie van verkoop van in de bodem zittende olie door de regering Wijdenbosch in 1997 aan. Dit zorgde toen voor grote commotie in de gemeenschap. Jharap ziet Staatsolie als een voorbeeld voor jonge ondernemers om hun dromen te realiseren.

Wanneer niet alleen de staat de enige aandeelhouder is, verwacht Jharap dat de andere aandeelhouders de regering op haar fouten kunnen wijzen, wanneer zij bepaalde besluiten neemt die niet ten gunste van het bedrijf zijn.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.